Îngrijorare peste granițe. Ce țări au impus restricții de călătorie pentru români

Situaţia îmbolnăvirilor cu Covid-19 din România stârneşte îngrijorare şi peste graniţe.

Austria s-a alăturat statelor care au impus restricţii de călătorie pentru români.

De joi, cine nu are un test negativ, făcut în ultimele patru zile, va intra în carantină de cum va păşi pe teritoriul austriac, iar cine nu respectă regula va fi amendat cu peste 1.400 de euro.

România este în primele cinci țări cu cea mai mare rată a infectărilor la suta de mii de locuitori din Uniunea Europeană, iar situația îngrijorează autoritățile de la Viena.

Românii pot intra în Austria doar dacă au un certificat – în limba engleză sau germană – de test negativ pentru infecția cu Covid-19 făcut în ultimele 4 zile.

Fără acest document, când vor ajunge la destinație ai noștri vor fi nevoiți să stea 14 zile în carantină.

 

„Austriecii dădeau de obicei un termen de două trei zile”

 

Decizia i-a luat prin suprindere pe românii care au plecat spre Viena, de pe aeroportul din Cluj-Napoca cu o cursă a unui operator privat.

„Dacă e să fim în carantină, așa sunt legile și așa o să facem. Dar suntem singure că suntem sănătoase și să sperăm că totul va fi bine”, spune o femeie, potrivit Știrile PRO TV.

„O să vorbesc la lucru și o să lucrez de acasă două săptămâni”, explică un bărbat.

„Abia am aflat și eu acum două ore și nu mă așteptam. În principiu, austriecii dădeau de obicei un termen de două trei zile. Și înainte de starea de urgență a fost la fel”, spune un altul.

 

„Vor continua zborurile spre Austria, continuă zborurile spre Anglia”

 

Austria este a unsprezecea țară europeană care impune restricții pentru români.

NorvegiaFinlanda și Malta nu permit deloc pentru moment accesul celor care vin din România. Alte state precum EstoniaLituaniaLetoniaIrlandaSlovenia și Slovecia ne obligă să stăm în izolare 14 zile după sosire.

În Cipru, românii sunt primiți doar dacă au un test negativ la testarea pentru Covid-19, făcută cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în această țară.

România nu a fost inclusă nici de Guvernul de la Londra pe lista țărilor consideate cu risc redus. Cei care vor merge în Marea Britanie după 10 iulie sunt obligați să stea în regim de autoizolare.

„Îi rugăm pe pasageri să se informeze pe site-ul Direcției de Sănătate Publică, legat de aceste aspecte. O să mediatizăm și noi, dar DSP este autoritatea în domeniu, pentru că sunt modificări foarte dese. Vor continua zborurile spre Austria, continuă zborurile spre Anglia, dar îi rugăm pe toți pasagerii să se informeze bine înainte de a pleca în călătorie.”, explică David Ciceo, director aeroport.

 

1.450 de euro amendă

 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în cazul Austriei, românii care nu respectă măsura autoizolării riscă o amendă de 1.450 de euro.

În același același timp, autoritățile de la Viena au anunțat că va exista posibilitatea ca unii cetățeni să fie testați la intrarea în țară, iar în cazul unui rezultat negativ nu va fi necesară autoizolarea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here