Românii care se întorc în țară, OBLIGAȚI să prezinte un certificat medical. Altfel, merg în carantină sau izolare

Românii care vin din străinătate nu vor mai intra obligatoriu în carantină sau izolare, potrivit proiectului de lege al stării de alertă. Cei care revin în țară vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste că nu au COVID-19. Regula se va aplica începând cu 18 mai, atunci când România intră în Stare de Alertă.

Certificatul, eliberat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, trebuie prezentat la graniță. Acesta trebuie să ateste faptul că persoana care revine în țară nu are COVID-19.

Documentul trebuie tradus în limba română, nu însă și pentru cei care revin din Republica Moldova.

În continuare, cei suspecți de COVID-19 pot fi izolați sau carantinați. De exemplu, cei care nu prezintă acest document de la medic sau cei care au intrat în contact cu persoane confirmate.

Și călătoriile cu avionul vor fi total diferite. În starea de alertă, Ministerul Transporturilor poate să ceară reguli clare ca aeroporturile, avioanele şi alte echipamente să fie igienizate.

De asemenea, vor exista măsuri de distanţare socială şi reguli de conduită. Setul de reguli va fi stabilit tot de minister.

Legea cu măsurile care ar putea fi aplicate în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament, potrivit Mediafax.

Iată textul de Lege:

„Art. 26^1 – Pe durata stării de alertă, sunt scutiți de obligația de autoizolare/carantină instituționalizată cetățenii români care prezintă la intrarea în România un certificat emis de o unitate medicală, care să ateste un rezultat negativ privind infectarea cu Covid
-19. Certificatul trebuie prezentat în original, însoțit de o traducere în limba română, cu excepția certificatelor emise în Republica Moldova, și să fie emis cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul României.

Art. 26^2
– Pe durata starii de alertă, sunt scutiți de obligația de autoizolare/carantină instituționalizată etnicii români care dețin un act emis de autoritățile statului român care le permite șederea pe teritoriul României și care prezintă la intrarea în România un certificat emis de o unitate medicală, care să ateste un rezultat negativ privind infectarea cu Covid-19. Certificatul trebuie prezentat în original, însoțit de o traducere înlimba română, cu excepția certificatelor emise înRepublica Moldova, și să fie emis cu cel mult 48de ore înaintea intrării pe teritoriul României.”

2 COMENTARII

  1. Eu cu sotia am venit in Germania ca ne-a nascut fata si-am ramas aici din cauza restrictiilor atit statele cit si din Romania
    De la care doctor sa luam actul de care spuneti?!Eu aici n-am medic si nu ma primeste niciunul ce pot sa fac in acest sens Vrea un raspuns.Multumim

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here