Luptătorii români ai Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) din Afganistan arată într-un filmuleț cum pandemia le-a schimbat viața.

Militarii români de elită din Batalionului 51 Operatii Speciale „Vulturii”, care sunt din luna februarie în Afganistan, își duc la bun sfârșit misiunea conform măsurilor de prevenție împotriva noului coronavirus. Dacă până nu demult luptătorii din echipele FOS erau umăr la umăr, acum au luat distanță pentru că, spun ei, „distanțarea socială acum poate salva mai multe vieți decât am salvat noi vreodată”.

„Covid-19 a afectat metodele de antrenament, procedurile operaționale, dar și rutina zilnică. Momentan trebuie să fim mai flexibili decât oricând, să respectăm legile și regulamentele ca și până acum, dar, în același timp, să ne adaptăm pentru protecția forței împotriva COVID-19. Concret, din cauza reducerii numărului de militari cu care se execută orice activitate de instrucție în același timp, timpul alocat pentru anumite activități s-a mărit”, a spus  comandantul grupului „Ronin” din cadrul FOS.

 

„Pe lângă lipsa celor dragi, acum se adaugă și lipsa oricărei forme de socializare”

 

Totodată, luptătorii români din Afganistan spun că lucrurile s-au schimbat și în ceea ce privește socializare. Ei păstrează distanța inclusiv la masă.

„Nu pot vorbi în numele tuturor militarilor, dar pentru Forțele Speciale dislocate în diferite teatre de operații, pe lângă lipsa celor dragi de acasă, acum se adaugă și lipsa oricărei forme de socializare chiar și cea în care mâncam cu toții la aceeași masă și care ne făcea înainte să mai uităm că suntem în teatru”, a mai adăugat comandantul.

„O poți face și tu!”

 

Atingerea nivelului de profesionalism necesar îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor dificile pe care le presupun operaţiile speciale necesită activitate intensă, iar aceasta a fost cu totul modificată o dată cu pandemia. Însă, militarii români nu se plâng de noile reguli.

„Dacă noi ne putem adapta și încă reușim să ne îndeplinim misiunile, o poți face și tu!”, este îndemnul luptătorilor din Armata Română.

Ţinuţi oarecum în umbră, militarii români din FOS care luptă, la propriu, de 14 ani în Afganistan, îndeamnă oamenii să stea în casă și să respecte măsurile de prevenție COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here