Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie

Numărul românilor uciși de COVID-19 a urcat luni seară la 482. În plus, a apărut un nou focar în județul Suceava – de această dată într-un centru de reabilitare neuro-psihică.

UPDATE ora 12.50 Încă 306 de cazuri de infectare cu Covid-19 în România

Comunicatul oficial al Grupului de Comunicare Strategică:

Până astăzi, 21 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 482 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 306 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 245 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.372 de persoane. Alte 41.136 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 101.552 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 341 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.465 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 452 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 5.271 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.748.883 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 947 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 633 în Italia, 196 în Spania, 26 în Franța, 14 în Germania, 59 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 3 în Austria, 3 în Belgia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 62 de cetățeni români aflați în străinătate, 14 în Italia, 15 în Franța, 19 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia și unul în Elveția, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.”

UPDATE 12:15 Suceava – 301 persoane, pacienţi şi personal, infectate cu coronavirus

Peste 300 de persoane, pacienţi şi personal, au fost diagnosticate cu coronavirus la Centrul de Recupare Neuropsihiatrică Sasca Mică, din judeţul Suceava.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctor Manuela Trifan, a declarat marţi că 242 de persoane internate în Centrul Sasca Mică au fost depistate cu coronavirus. De asemenea, 59 de angajaţi din cei 86 ai centrului au fost şi ei infectaţi.

A fost iniţiată testarea celor din centru după ce unul dintre cei internaţi a fost confirmat pozitiv.

”Primul caz care de altfel ne-a determinat să efectuăm testarea întregului efectiv aflat în centru a fost confirmat la un pacient în data de 16 aprilie. După depistarea acestuia, am procedat la testarea întregului efectiv de beneficiari, un număr de 369 de persoane, şi a întregului efectiv de personal de îngrijire, 86 de cadre. Din cei 369 de beneficiari, 242 au fost depistaţi pozitiv, iar din cele 86 de cadre, 59 pozitive. Cadre însemnând asistente, infirmiere, paznici şi personal auxiliar aflat în centru de două săptămâni. În condiţiile Ordonanţei Militare 8, activitatea era organizată la modul o parte din personal timp de două săptămâni îngrijeşte beneficiarii urmând ca la două săptămâni personalul să se schimbe”, a declarat Trifan, conform News.ro.

UPDATE 10:45 Un cartier din comuna constănţeană Cuza Vodă a intrat în carantină

 

Un cartier din localitatea Cuza Vodă a intrat în carantină, după ce zece persoane au fost confirmate cu SARS-CoV-2, dar şi pentru că locuitorii din zonă nu respectă izolarea la domiciliu şi nici normele impuse de ordonaneţe militare, a anunţat marţi Prefectura Constanţa.

Prefectura Constanţa a transmis printr-un comunicat de presă, că începând de marţi dimineaţă, o parte importantă din localitatea Cuza Vodă a intrat în carantină, în urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat.
“Măsura a fost luată în urma unei analize de risc efectuate de DSP Constanţa, prin care s-a constatat faptul că în localitate există un risc epidemiologic ridicat. În data de 17 aprilie, o persoană a fost confirmată cu Covid-19, iar la cererea autorităţilor, a fost realizat un screening al populaţiei din zonă, cu ajutorul jandarmilor constănţeni şi al medicilor de familie. În urma acţiunii desfăşurate pe data de 19 aprilie, alte 9 persoane au fost confirmate cu prezenţa virusului SARS-CoV-2”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că în analiza de risc prezentată de DSP Constanţa, este indicat şi faptul că populaţia aflată în arealul propus pentru carantinare nu respectă izolarea la domiciliu şi normele impuse prin ordonanţele militare în vigoare. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au luat la cunoştinţă că, în cartierul în cauză, există mai multe cazuri de infecţii respiratorii nedeclarate.
În zona carantinată locuiesc circa 600 din cei 3.586 de cetăţeni ai comunei Cuza Vodă. Este vorba de zona delimitată este la nord de strada Vişinului, la est de strada Medgidiei, la sud de strada Salcâmului şi la vest de strada Viorelelor.
“În arealul delimitat şi aprobat pentru carantinare, au fost luate mai multe măsuri restrictive, care vor fi în vigoare până la ieşirea din starea de urgenţă: limitarea la maximum a deplasărilor cetăţenilor şi monitorizarea strictă realizată cu ajutorul IPJ Constanţa, IJJ Constanţa, Poliţia Locală şi structurile MApN; purtarea obligatorie a măştilor de protecţie sau a variantelor alternative de către toate persoanele aflate în spaţii publice din zona carantinată; inventarierea tuturor persoanelor în ceea ce priveşte domiciliul, reşedinţa, ori adresa declarată; stabilirea şi folosirea unor rute ocolitoare, acţiune care intră în grijă autorităţilor publice locale şi a IPJ Constanţa”, mai precizează Prefectura Constanţa.
DSP Constanţa va monitoriza constant situaţia şi va propune testări cu prioritizare a persoanelor aflate în zona carantinată delimitată.
Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, spune că măsura a fost extrem de necesară atât pentru cei aflaţi în zona delimitată, cât şi pentru restul locuitorilor comunei.
“Măsurile restrictive luate în Cuza Vodă sunt extrem de necesare, atât pentru siguranţa celor care se află în zona delimitată, cât şi pentru restul locuitorilor, aproape 3.000 de alţi oameni. Prin instituirea carantinei, limităm efectele şi răspândirea virusului, iar astfel vom reuşi să-i protejăm pe toţi cei din zonă. Vom monitoriza cu atenţie întreaga comună, pentru că dorim să menţinem un control strict al situaţiei”, a declarat prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu.
Până pe data de 20 aprilie, în judeţul Constanţa fuseseră confirmate 186 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19, 445 de persoane erau în carantină, iar 602, aflate în izolare la domiciliu.

 

UPDATE 9:00 Încă 4 decese ale unor pestoane infectate cu coronavirus

 

Deces 479

Femeie, 83 ani din județul Bacău.

Data internării: 30.03.2020 la Spitalul Județean de Urgență Bacău, secția ortopedie, pentru fractură col femural; este operată în data de 31.03.2020; transferată la Spitalul Onești – spital suport COVID – secția ortopedie în 16.04.2020, și apoi în secția ATI.
A fost contact pe secție cu un caz confirmat.
Data recoltării: 14.04.2020.
Data confirmării: 15.04.2020
Data decesului: 20.04.2020.
Comorbidități: fibrilație atrială paroxistica, fractură de col femural operată.

Deces 480

Femeie, 46 ani din județul Giurgiu.

Data internării: 12.04.2020, în Spitalul Colentina.
Data recoltării: 10.04.2020.
Data confirmării: 12.04.2020
Data decesului: 18.04.2020.
Comorbidități: DZ tip II, HTA, boală hepatică.

Deces 481

Bărbat, 62 ani din județul Mureș – brancardier la Spitalul Județean de Urgență Mureș.

Data internării: 14.04.2020, la Spitalul Județean de Urgență Mureș, secția chirurgie, pentru dureri epigastrice, transferat în 15.04.2020 pe secția boli infecțioase II, apoi pe secția ATI II în 19.04.2020.
Data recoltării: 15.04.2020.
Data confirmării: 15.04.2020
Data decesului: 20.04.2020.
Comorbidități: HTA, obezitate, DZ tip II

Deces 482

Bărbat, 51 ani din județul Galați.

Data internării: 17.04.2020, la Spitalul Județean de Urgență Galați.
Data recoltării: 18.04.2020.
Data confirmării: 18.04.2020
Data decesului: 20.04.2020.
Comorbidități: HTA, obezitate grd. III

În Argeș, la Spitalul Județean din Pitești, un pacient internat la chirurgie vasculară – confirmat cu noul virus – a murit. Șeful secției ar fi mers la serviciu, deși avea simptome.

În focarul de la Spitalul Județean din Pitești, un pacient de 68 de ani a murit, iar alte 24 de persoane sunt confirmate cu COVID-19. Jumătate sunt cadre medicale, cele mai multe sunt din secția de chirugie vasculară, acolo unde, spune managerul unității sanitare, șeful secției a mers la serviciu, deși avea simptome, și nu a purtat echipament de protecție. Mai mult, ar fi refuzat și testarea. Doctorul susține contrariul.

Medic: „Am cerut să fiu testat, am cerut materiale sanitare de protecție, am făcut cereri, am toate hârtiile prin care ceream așa ceva, am cerut inclusiv testarea personalului, pentru că am avut pacienți tușitori”.
Reporter: „Câte măști aveați pe zi, domnule doctor?”
Medic: „Mai puține decât trebuie, atât pot să va spun”.

Managerul spitalului: „Avea obligația, potrivit ordinului ministrului Sănătății nr. 555 din 3 aprilie, să anunțe conducerea și DSP-ul. Că a tratat așa superficial această pacoste este vinovat”.

Peste 100 de probe au fost prelevate de la pacienți și angajați.

Pentru 80 de persoane încă se aseapta rezultatul.

Virusul a apărut și în Institutul Oncologic București, la două asistente și un pacient, spune managerul unității sanitare. Situația de aici se poate agrava, pentru că este vorba despre bolnavi care au cancer.

În orele următoare se așteaptă rezultatele mai multor teste.

Iar în Centrul de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică din județul Suceava, 40 de pacienți sunt, de asemenea, pozitivi.

La nivel național, bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 8.936.

Raportarea grupului de comunicare stategica arată că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 190 de cazuri noi. Însă numărul mic poate fi pus pe seama faptului că este Sărbătoarea Paștelui și au fost zile libere pentru angajații Direcțiilor de Sănătate Publică. Pe de altă parte, de duminică până luni, starea a cinci pacienți care au infecția COVID-19 s-a agravat și au ajuns în secțiile de terapie intensivă. În total, în ATI sunt acum 261 de pacienți.

Și românii din străinătate au de suferit. 734 de conationali au fost infectați, iar 61 au decedat. Cei mai mulți se aflau în Marea Britanie, Franța și Italia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here