Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 16 aprilie.

La nivel global sunt peste două milioane de cazuri confirmate cu noul virus și s-au înregistrat peste 130.000 de decese.

UPDATE 14:10 – Numărul deceselor în Spania a ajuns la 19.130

 

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în Spania din cauza noului coronavirus a ajuns la 19.130, conform unui anunţ dat publicităţii joi de Ministerul Sănătăţii de la Madrid, transmite Reuters.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 551 de decese puse pe seama COVID-19, boala infecţioasă provocată de noul coronavirus. Cu o zi înainte bilanţul deceselor a fost mai mic, de 523.

Numărul total al persoanelor infectate în Spania a crescut la 182.816, de la 177.633 cât se înregistra cu o zi înainte.

UPDATE 13:10 – Ungaria prelungește starea de urgență

 

Ungaria a decis prelungirea stării de urgență cu o săptămână începând de sâmbătă, pentru a opri răspândirea coronavirusului, conform Reuters.

Guvernul va evalua în fiecare miercuri nevoia de prelungire a stării de urgență, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban.

Guvernele municipale vor putea impune restricții speciale în weekend, pentru a asigura siguranța comunităților locale.

UPDATE 13:00 – Marea Britanie va menține anumite măsuri de distanțare socială până la apariția unui vaccin

Marea Britanie va fi nevoită să mențină anumite măsuri de distanțare socială până va apărea un vaccin împotriva coronavirusului, a declarat Neil Ferguson, profesor epidemiolog care a ajutat la generarea răspunsului național împotriva virusului.

„Va trebui să păstrăm anumite măsuri de distanțare socială, un nivel semnificativ de distanțare socială, probabil pe termen nedeterminat, până la apariția unui vaccin”, a declarat Ferguson, conform Reuters.

UPDATE 12:50 – Autoritățile din Germania anunță 315 decese în ultimele 24 de ore

 

Numărul cazurilor de coronavirus în Germania a ajuns la 130.450, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 2.866 de cazuri, conform Reuters.

Bilanțul zilnic a crescut pentru a doua oară la rând.

315 noi decese au fost anunțate în ultimele 24 de ore, ridicând bilanțul total la 2.569.

UPDATE 12:40 – Peste 28.000 de cazuri de coronavirus în Rusia

 

Rusia a înregistrat 2.488 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, cea mai mare creșteră zilnică de la începutul epidemiei, conform Reuters.

În total sunt 27.938 de cazuri de coronavirus confirmate.

Numărul deceselor a ajuns la 232, după ce au mai fost anunțate 34 de persoane decedate în ultimele 24 de ore.

UPDATE 12:15 – Răspunsul UE la criza COVID-19 este ″cel mai impresionant din lume″⁣

 

Răspunsul colectiv al Uniunii Europene (UE) la criza provocată de pandemia de coronavirus este “cel mai impresionant din întreaga lume”, totalizând până acum mai mult de 3 trilioane de euro, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează joi dpa.

“Europa a făcut mai mult în ultimele patru săptămâni decât a făcut în primii patru ani ai ultimei crize”, a spus şefa executivului UE pentru europarlamentari.

Măsurile convenite săptămâna trecută de miniştrii de finanţe ai ţărilor din UE, în valoare de 500 de miliarde de euro, sunt “un pas mare în direcţia corectă”.

Însă e nevoie de mai multă acţiune, potrivit oficialului UE. “Bugetul european va fi forţa motrice pentru recuperare”, a spus ea.

UPDATE 11:50 – Pieţele stradale din Wuhan, redeschise în umbra virusului

 

Pieţele stradale din Wuhan s-au redeschis în ciuda unei reputaţii scandaloase, care a stârnit apeluri din străinătate pentru închiderea lor, la patru luni de la apariţia COVID-19 în oraşul din centrul Chinei, relatează joi AFP.

Epidemia, care a ucis peste 125.000 de oameni în întreaga lume, pare a fi în mare parte controlată în această ţară după ce Wuhan şi cei 11 milioane de locuitori ai săi s-au aflat în carantină în perioada 23 ianuarie – 8 aprilie.

Potrivit experţilor, noul coronavirus şi-a făcut apariţia la sfârşitul anului 2019 într-o piaţă din oraş, unde erau comercializate animale exotice vii. Virusul de origine animală ar fi suferit mutaţii, răspândindu-se la oameni.

UPDATE 11.20 Epidemia se apropie de maxim în Regatul Unit, este prea devreme pentru încetarea restricţiilor

Epidemia de coronavirus se apropie de punctul maxim în Regatul Unit, dar este prea devreme pentru încetarea restricţiilor de circulaţie, a apreciat joi ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, citat de Reuters.

Se constată o aplatizare atât a graficului numărului de cazuri, cât şi al celui cu decesele provocate de COVID-19, însă nu a început scăderea ritmului epidemiei, a spus ministrul, avertizând că relaxarea prematură a interdicţiilor ar permite virusului să se răspândească din nou în ritm galopant.

Conform datelor prezentate de Hancock, în Regatul Unit se confirmaseră marţi după-masa încă 761 de decese şi un total de 12.868 de la începutul crizei, deşi există şi statistici care sugerează un bilanţ mai grav.

UPDATE 11.15 Situația în statele vecine ale României

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi cel al deceselor cauzate de COVID-19 creşte constant în ţările vecine României, autorităţile medicale de la Sofia anunţând miercuri seară că în curând va începe testarea în masă a cetăţenilor bulgari.

În Ungaria numărul cazurilor confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns joi la 1.652. În ultimele 24 de ore au decedat opt pacienţi cu COVID-19, iar numărul celor testaţi pozitiv a sporit cu 73, transmite site-ul koronavirus.gov.hu, citat de MTI.

Până în prezent s-au înregistrat 142 de decese cauzate de COVID-19 şi 199 de persoane au părăsit spitalul după ce s-au vindecat. În spitalele ungare sau în carantină la domiciliu se află 12.737 de oameni; până în prezent în Ungaria au fost efectuate 38.489 de teste pentru identificarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Cele mai multe cazuri de infectare se înregistrează în Budapesta (805) şi judeţele Pesta (249) şi Fejer (122).

Epidemia a ajuns în prezent în stadiul de transmitere comunitară, iar numărul real al purtătorilor virusului poate fi mult mai mare decât cel al purtătorilor înregistraţi. Studenţii, pensionarii şi persoanele ce revin din străinătate trebuie să rămână în casă, adaugă site-ul citat.

În Republica Moldova, numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns joi dimineaţă la 47, după anunţul morţii unui bărbat în vârstă de 72 de ani din raionul Cahul, informează Radio Chişinău.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt confirmate 2.049 de cazuri de COVID-19.

Ministrul sănătăţii moldovean, Viorica Dumbrăveanu, a informat că în prezent 195 de persoane infectate cu COVID-19 se află internate în stare gravă. Totodată, 64 de persoane au fost tratate şi externate pe parcursul zilei de miercuri, iar numărul pacienţilor vindecaţi a ajuns la 235 de persoane.

Potrivit ukrinform.net, Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii de la Kiev a anunţat joi dimineaţă, la ora locală 10:00 (07:00 GMT) că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 4.161, cu 397 noi cazuri faţă de miercuri. Un număr de 116 pacienţi au decedat, iar 186 s-au vindecat.

De la izbucnirea epidemiei, în Ucraina au fost efectuate în total 39.084 de teste PCR în Ucraina.

Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 din Ucraina se înregistrează în regiunea Cernăuţi (662), municipiul Kiev (644), regiunile Ivano-Frankovsk (401), Ternopil (333) şi Viniţa (279). Nu sunt disponibile date despre situaţia din Crimeea şi regiunile Doneţk şi Lugansk.

În Bulgaria, numărul persoanelor testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 ajunsese miercuri seara la 747, potrivit novinite.com. În spitalele bulgare sunt internaţi 218 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 31 la terapie intensivă. Cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt în Sofia (447), Plovdiv (36), Burgas (27), Smolyan (26), Varna şi Stara Zagora (câte 24). Până în prezent în această ţară au decedat 36 de persoane din cauza COVID-19, vârsta medie a lor fiind 63,8 ani.

Ministrul sănătăţii bulgar Kiril Ananiev a anunţat miercuri seară că va începe testarea în masă a cetăţenilor bulgari. În prezent, Bulgaria are 20.000 de teste PCR, fiind aşteptate noi transporturi şi donaţii.

″Astăzi, raportul Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor arată că Bulgaria, graţie măsurilor luate, ocupă prima poziţie în privinţa celor mai puţini pacienţi şi al treilea loc ca număr de decese la 100.000 de persoane’’, a spus Ananiev.

Datele disponibile pe site-ul covid19.rs arată că până la 15 aprilie, ora locală 15:00, în Serbia erau confirmate 4.873 de cazuri de COVID-19, dintre care 99 fatale (2,03%). În ultimele 24 ore până miercuri după-amiază au fost confirmate 408 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad a testat 26.278 de persoane eligibile (situate în zona de transmitere intensă a virusului şi prezenţa simptomelor de infectare a tractului respirator).

UPDATE 9.50 Parlamentul European dezbate joi răspunsul comun al statelor membre la COVID-19

Parlamentul European se reuneşte joi într-o sesiune specială pentru a discuta despre un răspuns comun al statelor membre ale Uniunii Europene la pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, transmite dpa.

Sesiunea va începe la ora locală 09:00 (07:00 GMT), în prezenţa preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

UPDATE 9.20 Covid-19 în Australia – Peste 90% dintre cazurile simptomatice, detectate. Restricţiile rămân în vigoare încă patru săptămâni

Peste 90% dintre cazurile simptomatice de Covid-19 sunt detectate în Australia, susţin autorităţile, care au anunţat joi că restricţiile de mobilitate a populaţiei rămân în vigoare încă patru săptămâni.

Scott Morrison, prim-ministrul australian, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că restricţiile de mobilitate a populaţiei vor rămâne în vigoare încă patru săptămâni, dar că pregăteşte relaxarea lor.

El a mai spus că Guvernul vrea o creştere a numărului testărilor şi că Parlamentul şi-ar putea relua activitatea luna viitoare, relatează The Guardian.

Înainte de relaxarea măsurilor, Guvernul vrea să fie testate şi persoanele care nu prezintă simptome de boală şi cere o determinare la scară largă a celor care au intrat în contact cu persoane bolnave.

Informaţiile oferite presei la conferinţă arată că Australia înregistrează una dintre cele mai mari rate de detectare raportate la nivel global şi estimează că aproximativ 92% dintre toate cazurile simptomatice au fost detectate în ţară.

La nivelul fiecărui stat şi teritoriu, estimarea este de 80%.

„Vrem să fim foarte clari cu australienii: legat de restricţiile de bază în vigoare acum, nu există planuri de a fi schimbate în următoarele patru săptămâni”, a spus Morrison.

Australia a înregistrat 6.457 de cazuri şi 63 de decese provocate de Covid-19.

UPDATE 8.00 Bilanţ record de 2.569 de decese într-o singură zi în SUA

Statele Unite au înregistrat miercuri un nou record de aproape 2.600 de noi decese în 24 de ore ca urmare a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai ridicat bilanţ înregistrat de o ţară, conform datelor anunţate de Universitatea Johns Hopkins, informează AFP.

Astfel, pe teritoriul SUA, în intervalul orar 20.30 marţi – 20.30 miercuri s-au produs 2.569 de decese, conform sursei citate.

Aceste morţi cresc bilanţul total al deceselor la 28.326.

În SUA au fost diagnosticate 637.000 de cazuri îmbolnăvire cu noul coronavirus, cel mai mare număr de cazuri înregistrate oficial pe glob.

Până în prezent au fost efectuate aproximativ 3.2 milioane de teste.

Astfel, într-o singură zi a epidemiei de coronavirus au murit mai mulți oameni decât în atacul de la Pearl Harbor, când au murit 2.403 persoane.

UPDATE 7.55 Peste 17.000 de morţi în Franţa

Cel puţin 17.167 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în Franţa, de la începutul lunii martie, potrivit bilanţului oficial prezentat miercuri seara de directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon, care a anunţat o scădere a numărului de spitalizări pentru prima dată de la începutul epidemiei, relatează AFP.

În detaliu, 10.643 de persoane au murit din cauza COVID-19 în spital şi 6.524 în căminele de bătrâni. Aceasta reprezintă o creştere accentuată (+1.438) faţă de bilanţul de marţi.

Cu toate acestea, pentru prima dată de la începutul epidemiei, numărul pacienţilor spitalizaţi a scăzut, fiind cu ″513 persoane spitalizate mai puţin″⁣, comparativ cu marţi, datorită ″⁣externărilor care sunt numeroase″⁣, a menţionat oficialul francez.

UPDATE 7.50 În Turcia s-au înregistrat din nou peste 100 de morţi în 24 de ore

În Turcia s-au înregistrat miercuri pentru a doua zi consecutiv peste 100 de decese cauzate de noul coronavirus, a cărui răspândire s-a accelerat ţară în ultimele zile, relatează AFP.

De marţi seară până miercuri seară, 4.281 de persoane au fost testate pozitive pentru COVID-19 şi 115 pacienţi şi-au pierdut viaţa, a anunţat miercuri seara ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca.

Bilanţul oficial în Turcia este acum de aproape 70.000 de cazuri, dintre care 1.518 decese.

Confruntată cu o creştere accentuată a numărului de cazuri, ţara a intensificat măsurile pentru a încerca să ţină sub control pandemia.

După închiderea şcolilor, suspendarea zborurilor şi interzicerea adunărilor, Turcia a decretat săptămâna trecută măsuri de izolare obligatorii în fiecare weekend în cele mai mari 30 de oraşe din ţară.

Situația în Europa

Peste un milion de cazuri de infectare cu coronavirus au fost diagnosticate, oficial, în Europa, adică mai bine de jumătate din totalul la nivel mondial, însă, numărul real este probabil mult mai mare, pentru că nivelul de testare variază de la o ţară la alta.

Marea Britanie a ajuns la aproape 13.000 de decese, însă acest bilanţ sumbru nu îi include şi pe cei care s-au stins în afara spitalelor.

Pe de altă parte, în Danemarca, elevii de ciclu primar au revenit la școală.

Şi Germania anunţă măsuri de relaxare a carantinei, cu începere din 4 mai, însă interdicţiile pentru evenimentele cu public numeros vor continua pentru nemţi, până pe 31 august, cel puţin.

Cancelarul german Angela Merkel a dat tonul planurilor de relaxare a restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus. Regulile pentru distanțarea socială vor rămâne în vigoare până pe 3 mai, dar oamenii sunt avertizați să poarte măști când ies din case.

Fred Pleitgen, CNN„Cancelarul german Angela Merkel a spus deja că orice relaxare a restricțiilor va avea loc foarte gradual și va avea loc doar dacă nu va exista o nouă creștere a cazurilor de coronavirus. Între timp, Uniunea Europeană spune că țările europene ar trebui să aibă eforturi coordonate pentru a depăși măsurile de carantină.”

Guvernul britanic a promis că va face tot posibilul să apere viețile celor din căminele pentru vârstnici și a anunțat că toți rezidenții și îngrijitorii care au simptome vor fi testați pentru coronavirus.

Managerul unui astfel de așezământ unde șase rezidenți au murit de Covid, în opt zile, s-a autoizolat în propriul birou.

Echipat regulamentar, în combinezon, premierul spaniol Pedro Sanchez a dorit să vadă personal cum s-a reluat activitatea industrială și a vizitat o fabrică de făcut măști, aflată într-un fost magazin.

La Madrid se aude din nou zgomotul pickamerelor de pe șantiere, dar și vocile celor care se tem că relaxarea parțială a restricțiilor este prematură și primejdioasă.

Peter Drobac, medic„Oricine va încerca să ridice carantina mai devreme de câteva luni își va asuma un mare risc.”

Președintele Cataloniei a catalogat decizia de a permite revenirea la muncă a 300.000 de lucrători drept nesăbuită și chiar iresponsabilă.

Experții spun însă, că e absolut necesară testarea tuturor celor cu simptome și a celor cu care au venit în contact.

Scott McLean, CNN
„Se fac 20.000 de teste pe zi. E suficient?”

Peter Drobac, medic„Nu! Proporțional vorbind, Spania face jumătate din numărul de teste care se fac în Germania și chiar mai puține decât Coreea de Sud.”

Premierul danez Mette Frederiksen a mers la o școală unde copiii de ciclu primar au revenit la cursuri.

Pe de altă parte, pe rețelele de socializare și pe site-urile unor publicații din Rusia au apărut imagini cu mulțimi de oameni la intrarea în stațiile de metrou și ambuteiaje pe autostrăzi la intrarea în Moscova. Totul după intrarea în vigoare a noului sistem pentru controlarea mișcării locuitorilor capitalei ruse, menit să contribuie la limitarea răspândirii virusului.

Situația în SUA

În Statele Unite, numărul deceselor din cauza Covid-19 a depăşit 27.000, iar în statul New York purtarea măştilor a devenit obligatorie în public.

Autorităţile rămân în alertă, mai ales că un expert al Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor a atras atenţia că Statele Unite s-ar putea confrunta cu un al doilea val al pandemiei, la iarnă.

O imagine vorbește cât o mie de cuvinte, o îmbrățișare între doi asistenți, soț și soție, în costumele de protecție. Este cazul a doi paramedici din Statele Unite, dintr-un spital din Florida, fotografiați de un coleg, după o tură foarte lungă și grea. Imaginea a dat ocolul internetului și acum este inspirație pentru milioane de oameni de pe tot globul.

Paramedic: „Simțim că este doar un simbol pentru că toți trecem prin același lucru în acest moment și este un simbol al speranței și iubirii. Ceea ce este important este să fim împreună, să lucrăm împreună și să ne susținem întotdeauna unul pe altul.”

În New York, unde pandemia a făcut ravagii, un grup de voluntari are grijă de oamenii străzii. În fiecare zi, acești adevărați îngeri păzitori, trec pe la cei nevoiați și le lasă câte ceva de mâncare.

Voluntar: „Asta facem când oamenii au probleme, venim și avem grijă de ei. Este tot ce avem nevoie. Acești oameni sunt ca niște îngeri, sunt îngeri.”

În fiecare zi, oamenii reușesc să facă și să ducă peste 100 de sandvișuri pentru oamenii străzii. Nu este mult, dar gestul lor nu a trecut neobservat.

Voluntar: „Încep la ora 7 dimineața cu cumpărăturile, merg la un magazin care îmi oferă reduceri, pentru că au aflat ce fac, iar apoi am o mică linie de producție în bucătăria micului meu apartament din New York.”

Pe unele pachete sunt trecute chiar numele unor oameni generoși, care au donat bani pentru cauza lor.

Voluntar: „În vremuri de criză, omenirea dă tot ce are mai bun din ea și sunt oameni în tot orașul, în toată țara și în toată lumea care, practic, își riscă viața pentru a avea grijă de alți oameni și asta este incredibil.”

Pe fondul acestei tragedii americane în desfășurare, experții avertizează că pericolul ar putea fi și mai mare decât se crede.

Robert Redfield, expert Centrul pentru Prevenția Bolilor„Persoanele care dezvoltă anticorpi vor avea imunitate. Întrebarea este: Cât timp? Dar aceasta va fi principala întrebare la care vom răspunde de acum până anul viitor, când este foarte probabil să avem o altă bătălie cu acest virus, care va reveni. Și vom avea o altă bătălie frontală și agresivă cu virusul, iarna viitoare.”

Și cercetătorii de la institutul de sănătate publică de la Harvard avertizează că noul virus încă reprezintă o amenințare serioasă, astfel că măsurile de distanțare socială și închiderea școlilor ar putea fi necesare, pentru perioade intermitente de timp, cel puțin până în 2022.

Între timp, președintele Trump s-a lansat într-un lung și violent rechizitoriu contra Organizației Mondiale a Sănătății, o agenție a ONU cu sediul la Geneva. I-a reproșat din nou “erori” și faptul că a fost “prea apropiată de China” în tentativele Beijingului de a minimaliza pericolul pandemiei de coronavirus.

Donald Trump„Este foarte părtinitoare față de China. I-am spus președintelui chinez Xi că Organizația Mondială a Sănătății îi ține partea Chinei. Nu poți face asta! Nu e corect! Când noi cheltuim 500 de milioane de dolari și cheltuielile Chinei sunt de 38 de milioane, 34 de milioane, 40 de milioane, 42 de milioane. Nu e vorba de bani neapărat, dar nu e corect.”

OMS trebuie să se organizeze în fața noii realități financiare, pentru a rezista impactului.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS„Statele Unite ale Americii a fost un prieten îndelungat și generos al OMS și sperăm că va continua să fie așa. Regretăm decizia președintelui Statelor Unite de a opri finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății.”

Decizia președintelui Trump a fost criticată de lideri mondiali, dar și de alte personalități, printre care Bill Gates, a cărui fundație contribuie anual cu 200 de milioane de dolari la bugetul OMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here