Harvard: Restricțiile ar trebui menținute până în 2022, pentru ca pandemia să fie oprită

Este posibil ca măsurile de distanțare fizică să fie necesare până în 2022, potrivit unei lucrări publicate de Şcola de Sănătate Publică ‘T.H. Chan’ din cadrul Universităţii Harvard.

Lucrarea, publicată în revista Science, concluzionează că măsurile din prezent nu sunt suficiente pentru a opri pandemia și că vârfurile secundare ar putea fi mai mari decât cel actual, relatează Guardian.

Un scenariu prevede că o epidemie ar putea să reapară în 2025, în absența unui vaccin sau a unui tratament eficient.

Marc Lipsitch, unul din conducătorii studiului de la Harvard, a declarat marţi, într-o teleconferinţă, că ‘predicţia unui sfârşit al pandemiei la vară (…) nu este în concordanţă cu ceea ce ştim’.

Alături de coautorii articolului, el a insistat că nimeni nu cunoaşte răspunsurile la întrebări importante privind protecţia naturală: nu se ştie dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus sau cât timp durează imunitatea, relatează Agerpres.

Testele care pot oferi indicii prin detectarea anticorpilor abia încep să apară pe piaţă, iar multe se dovedesc nefiabile.

Având în vedere incertitudinile, cercetătorii au modelat diferite estimări ale imunităţii, ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale pentru a face predicţii privind răspândirea coronavirusului pe viitor.

Numărul infectărilor va crește din nou

 

Toate simulările – atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare – arată că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare.

Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale. În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni.

Modelul de la Harvard evidenţiază şi consecinţele izolării excesive. O perioadă de blocaj social şi economic de 20 de săptămâni ar reduce atât de eficient propagarea virusului încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar asftel următorul vârf al epidemiei ar fi mai accentuat.

Măsurile recomandate pentru autorități

 

Cercetătorii indică modalităţi prin care sistemele de sănătate publică pot ameliora perspectivele: mai multe teste pentru diagnosticare, urmărirea riguroasă a contactelor, creşterea capacităţilor de terapie intensivă în spitale, tratamente eficiente pentru COVID-19 şi mai ales disponibilitatea unui vaccin împotriva coronavirusului.

Având în vedere importanţa impactului economic al distanţării sociale prelungite, studiul nu recomandă un scenariu sau altul, ci se limitează la avertismentul că o distanţare socială ineficientă sau pe o perioadă prea scurtă poate duce la suprasolicitarea catastrofală a asistenţei medicale.

Guvernul condus de preşedintele Donald Trump a citat un alt model, al Universităţii din Washington, conform căruia epidemia din Statele Unite va începe să se stingă la sfârşitul lui mai, permiţând revenirea la normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here