Ordonanțele militare blochează un drept al femeilor: nu se mai fac întreruperi de sarcină

De la câteva sute de pacienţi într-o zi, la doar câteva zeci! În această situaţie sunt cele mai multe spitale din ţară.

Este, pe de o parte, dovada unui comportament responsabil din partea oamenilor, dar şi efectul ordinului prin care s-au suspendat toate internările, consultaţiile şi tratamentele, care nu reprezintă urgenţe.

Continuă, justificat, terapiile pentru bolnavii de cancer, supravegherea gravidelor şi vaccinarea copiilor. Au fost oprite în schimb avorturile la cerere şi procedurile de fertilizare în vitro.

Noile reglementări din unităţile medicale sunt clare: Nu se închid nici spitalele publice, nici cele private. Dar tot ce nu reprezintă o urgenţă va fi amânat.

Suntem în faţa celui mai mare spital de copii din Bucureşti ca număr de paturi. Până acum câteva luni, veneau peste 200 de pacienţi pe zi. Acum sunt cel mult 30. În paralel cu aplicarea noilor reguli, pe site-ul spitalului a fost publicat un anunţ prin care părinţii erau rugaţi să ia legătura telefonic cu medicii la care doresc să ajungă.

Infecţiile respiratorii simple, erupţiile pe piele, enterocolitele se tratează acasă, sub indicaţiile doctorilor. Doar ei pot decide, mai ales pentru un sugar, ce e urgenţă şi ce poate fi gestionat la domiciliu.

Dr. Florin Brezan, medic primar pediatru: “Reţeta se eliberează conform normelor Casei de Asigurări. Se poate trimite poza, se pot da detalii de pe reţeta, cerute în farmacii.”

Pacienţii oncologici fac în continuare chimio şi radioterapie. Iar medicii de familie se ocupa acum, prioritar, de controale obligatorii.

Dr. Sandra Alexiu: “La cabinetele medicilor de familie absolut totul se programează. Vaccinarea copiilor continua. Este şi recomandarea Institutului de Sănătate Publică, ca să prevenim infectarea şi cu celelalte boli. Este important să avem şi vaccinuri, pentru ca Direcţiile de Sănătate sunt foarte ocupate cu gestionarea pacienţilor bolnavi.”

Era coadă, acum o săptămână, la maternitatea Polizu din Bucureşti. Unul dintre puţinele locuri unde se făceau încă avorturi la cerere. Acum, nu se mai fac nici aici programări pentru asemenea proceduri. Dincolo de considerentele morale, oprirea unei sarcini nedorite este un drept al femeilor din România. Şi, chiar dacă nu e o intervenţie urgentă, este una condiţionată de timp. Legea permite întreruperea sarcinii doar până la 14 săptămâni ale fătului.”

Oana Băluţă, activistă feministă: “Au fost mai multe avertismente în ultimele săptămâni, că în această perioadă numărul de sarcini nedorite va creşte.”

Între timp, peste opt sute de cupluri din România care îşi doreau un copil au fost anunţate că tratamentele de fertilitate au fost şi ele oprite.

Nicoleta Brunel, preşedintele Societății Infertilitatea: “Sunt persoane care aşteaptă o sarcină de peste 10 ani şi care în sfârşit aveau bani pentru o fertilizare în vitro. Li s-a prăbuşit lumea, când au aflat, uneori în ultima fază, medicamentele costând şi ele peste o mie de euro, că nu pot face această procedură.”

În această perioadă excepţională, indiferent ce problemă medicală avem, specialiştii ne recomandă să căutăm mereu sfatul medicului curant. În epidemii exista o aşa zisa “mortalitate conexă”. Adică pot apărea victime, din cauza fricii de a merge la doctor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here