Coronavirus în lume LIVE UPDATE 9 aprilie. Peste 1,5 mil. de bolnavi în lume

Peste un milion şi jumătate de contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate joi în mod oficial în lume.

UPDATE 12:15  Peste un milion şi jumătate de contaminări cu noul coronavirus în lume

 

Peste un milion şi jumătate de contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate joi în mod oficial în lume, după ce pragul de un milion de îmbolnăviri de covid-19 a fost depăşit în noaptea de 2 spre 3 aprilie, în urmă cu mai puţin de o săptămână, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

Cel puţin 1.502.478 de infectări cu SARS CoV-2 şi 87.320 de morţi au fost înregistrate în 192 de ţări şi teritorii, mai ales în Statele Unite (432.132 de cazuri şi 14.817 de decese), în Spania (146.690 de cazuri şi 14.555 de morţi) şi în Italia (139.422 de cazuri şi 17.669 de morţi).

Europa este continentul unde s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri – 772.592 – şi decese – 61.118.

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă, însă, decât o fracţiune din numărul real al contaminărilor, în contextul în care un număr mare de ţări testează doar cazurile grave.

UPDATE 11:45 Bilanţul covid-19 în Rusia creşte cu 13 morţi şi 1.459 de contaminări, cele mai multe de la începutul epidemiei, la 76 de decese şi 10.131 de cazuri

 

UPADTE 11:30 Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu 246 de morţi şi 4.974 de contaminări

Noul coronavirus a contaminat 108.202 de persoane şi a ucis 2.107, anunţă joi Institutul de boli infecţioase Robert Koch, relatează Reuters.

UPDATE 11:13 Japonia depăşeşte pragul de 5.000 de contaminări cu covid-19

 

Epidemia nu dă niciun semn de încetinire, după decretarea stării de urgenţă la Tokyo, Osaka şi în alte regiuni foarte populate din ţară.

 

Record sumbru de decese în UK:

 

În Regatul Unit au mai murit 938 de oameni, un record sumbru pentru această ţară. Și Franța trece prin momente infernale, iar vârful nu a fost încă atins.

Medicii români trimiși în ajutorul italienilor au ajuns la spitalul unde vor lucra în următoarele zile.

Rishi Sunak, Ministru de finanțe al Regatului Unit: ”Ultimele informații pe care le-am primit de acolo sunt că premierul rămâne la Terapie Intensivă, iar starea lui se îmbunătățește. Mai pot să vă spun că stă în șezut în pat și interacționează pozitiv cu echipa de medici”.

Marea Britanie a înregistrat, într-o singură zi, cel mai mare număr de morți de la începutul pandemiei: aproape o mie. Autoritățile au finalizat în nouă zile construcția unui spital de campanie în clădirea unui centru de convenții din Londra, iar medicii au primit deja primul pacient în stare critică din cauza COVID.

În Spania, bilanțul deceselor a fost în creștere în ultimele două zile, dar oficialii spun că este un vârf temporar pe curbă care s-a aplatizat substanțial în ultima săptămână. Cât despre cazurile confirmate, creșterea a fost cea mai mică din ultima lună. Guvernul se pregătește deja să relaxeze restricțiile.

Scott Mclean, corespondent CNN, Madrid: Ordinul “Stați acasă” va rămâne în vigoare, cel mai probabil, până la sfârșitul lui aprilie, dar guvernul a promis că angajații din domenii neesențiale vor fi lăsăți să se întoarcă la lucru de luni. Asta se aplică în domenii ca manufacturile și construcțiile, dar nu și la magazine sau restaurant”.

În acest timp, alte state europene au impus noi restricții de circulație, ca măsură de precauție înaintea Paștelui Catolic. În Slovacia au apărut ambuteiaje uriașe în trafic, după ce autoritățile au interzis circulația între orașe până lunea viitoare. Localnicii au voie să iasă din case doar că să meargă la lucru, pentru alimente și urgențe medicale. Aceeași măsură a fost luată și în Lituania.

Franța a depășit 10.000 de decese

Franţa rămâne în continuare într-o situaţie disperată. A depășit pragul de 10.000 de decese, cu 541 de morţi doar la ultima raportare. E vorba despre decesele din spitale, pentru că bilanţul nu cuprinde şi numărul morţilor din azilurile de bătrâni, unde mortalitatea este mare.

Cu toate astea, vin şi veşti bune. John, un franco-american de 78 de ani, este primul pacient vindecat de Covid-19 la spitalul din Nancy. A fost, o săptămâna, în comă artificial indusă, intubat și ventilat artificial.

John: ”Îmi tot repetau să nu mă las, să lupt pentru viaţă… Îmi amintesc cum mă ţineau de mână… Şi am supravieţuit. După ce treci prin aşa ceva te încearcă emoţii care te copleşesc, când realizezi că ai supravieţuit”.

Fără voia lui, președintele Emmanuel Macron a ajuns ținta criticilor după ce a vizitat orașul Pantin, foarte afectat de epidemie. Prezența lui pe stradă a provocat imbulzirea localnicilor. Disperați de moartea care se răspândește în comunitate, oamenii au uitat cu desăvârșire de regulile de distanțare socială.

Emmanuel Macron și poporul: ”Păstrați distanță! Domnule președinte, spuneți-ne ceva! Faceți ceva pentru noi! Trebuie să rezistăm! Trebuie să câștigăm această bătălie!”

Italia înregistrează o scădere a cazurilor și deceselor

 

Italia rămâne pe o pantă descendentă și la numărul de cazuri noi, și la cel al deceselor. Numai că unii primari din zonele afectate spun că numărul real al morților este mai mare.

Ben Wedeman, corespondent CNN, Roma: ”Doar cei care au murit în spitale după ce au fost testați pozitiv pentru coronavirus sunt raportați. Mulți dintre cei care au murit în aziluri pur și simplu nu au fost testați”.

Într-un azil din Milano, 63 dintre cei 150 de bătrâni au murit doar în martie.

Echipa de medici români trimiși în Italia pentru a ajuta în lupta contra epidemiei a ajuns în orașul Lecco din Lombardia. Cei 15 specialiști români vor lucra cot la cot cu italienii în spitalele din zonă.

Maior Ion Stroescu, medic român: ”Nu contează că suntem români sau italieni, nu contează națiunea din care facem parte, în aceste momente trebuie să lucrăm împreună”.

Cunoaștem cu toții situația din Italia din aceste zile, am venit aici pentru a da o mână de ajutor poporului italian, să lucrăm cu italienii și să facem tot ce ține de noi.

Medicii români întră într-o zonă de război, așa cum spun colegii lor din spitalele italiene.

Maria Berardelli, asistentă șef: ”La început, când aveam un val de 80, 100, 150 de pacienți în fiecare zi, ne gândeam că nu avem cum să scăpăm cu bine, e imposibil. Apoi fiecare zi era una diferită, fiecare zi era altfel. Dar “război” e cuvântul potrivit”.

La Vatican, Papa Francisc s-a rugat pentru sufletele mafioților italieni.

Papa Francisc: ”Astăzi ne rugăm pentru cei care, în aceste vremuri de pandemie, fac profit pe seama celor care suferă. Trag foloase din nevoile altora și le vând. Vorbesc despre mafioți, cămătari și mulți alții. Fie ca Dumnezeu să le atingă inimile și să-i aducă pe calea cea bună”.

În Israel, tot mai multe voci cer apăsat demisia ministrului sănătății, un rabin ultraortodox de 71 de ani, care a fost depistat pozitiv cu Coronavirus săptămâna trecută. Plasat în izolare, Yaakov Litzman ar trebui să lucreze de acasă. Dar s-a dovedit că, asemenea comunității din care face parte, ministrul nu avea acasă nici calculator, nici internet, nici smartphone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here