Ce sume puneau rudele decedaților în “Cutia milei” de la morga Suceava: “Doamnele dezinfectau banii”

În plină pandemie, în România, sunt oameni care sunt indiferenţi la suferința celor care au pierdut pe cineva din cauza noului virus.

Procurorii au descoperit că angajaţii de la morga spitalului din Suceava cereau bani de la rudele celor morţi – pentru “efortuturile” făcute în legătură cu constatarea decesului.

Dosar penal pentru mită la morga spitalului Suceava

 

Procurorii au deschis, joi, un dosar penal după ce au aflat că personalul de la morga unităţii medicale a cerut şi primit bani de la rudele celor s-au stins.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava: “Funcţionari publici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au pretins şi primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate în această perioadă, pretinzând aceste sume pentru “eforturile” făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora, etc., deşi toate aceste servii intra în atribuţiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituţiei medicale. )

Sumele erau pretinse – spun anchetatorii – pentru aşa-zise “eforturi” făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate şi îmbrăcarea lor – sarcini care erau incluse clar în atribuţiile de serviciu ale angajaţilor.

Mărturii tulburătoare

 

Vasile Costeniuc este fost poliţist. Tatăl lui – care avea peste 80 de ani – a murit în spitalul din Suceava. Omul a povestit pe Facebook ca la morga unităţii medicale i s-a spus să dea o sută de lei pentru că “aşa se face”.

“Mare atenție la morga spitalului Suceava. Să aveți 100 de lei, că vă cere șpagă o nesimțită urâtă de “asistentă patolog”, vădit fiind în cârdășie cu cioclii din județ, sumă pe care “o depui” într-o cutie de carton cu mânuţa ta, pentru că de ce?…pretinde și se uită urât, îți spune că în suma asta poți să faci poze la decedat și poate îl și îmbracă cu hainele aduse de acasă.”

Lucian Ciobanu şi-a îngropat mama, în vârstă de 57 de ani – răpusă şi ea de COVID-19. Iată ce spune acum.

Lucian Ciobanu, fiul unei femei decedate în Spitalul Suceava: “Au spus să punem în Cutia Milei, că aşa îi spuneau – e o cutie de carton pentru pantofi – să punem 100 de lei. Tata a pus 100 de lei şi a luat 50 de lei înapoi pentru că i s-a părut prea mult. Ne-a trimis după nişte acte, iar când ne-am întors, doamnele de acolo dezinfectau banii. I-a zis tatălui să mai pună 100 de lei. Apoi s-au luat la discuţie despre bunurile mamei, că nu voiau să le dea: telefon, cerceii de aur.”

Potrivit Institutului de Sănătate Publică, în Suceava, aproape 1.500 de oameni au fost confirmaţi cu noul virus.
Peste 400 sunt cadre medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here