Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de ajutoare financiare pentru Africa și alte regiuni vulnerabile în fața pandemiei

Uniunea Europeană pregăteşte un „pachet de ajutoare financiare” pentru Africa şi pentru alte regiuni vulnerabile în faţa pandemiei de COVID-19, inclusiv pentru a evita revenirea acesteia în Europa, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citează Agerpres.

„Lucrăm pentru a pune împreună toate resursele cu scopul de a crea un pachet de ajutoare ce va fi înaintat reuniunii miniştrilor dezvoltării la 8 aprilie”, a explicat Josep Borrell după o videoconferinţă cu miniştrii de externe din UE.

Problema este însă că resursele bugetului european îşi ating limita, a explicat o sursă europeană.

Comisia Europeană tocmai a alocat 3 miliarde din cele 4 miliarde din rezervele sale pentru a sprijini sistemele de sănătate ale statelor membre, a afirmat vineri eurodeputatul român Siegfried Mureşan, membru al Comisiei de Buget din Parlamentul European.

Miliardul rămas este în rezervă pentru a face faţă „unor circumstanţe extraordinare” provocate de pandemie, a subliniat el, potrivit AFP.

În ceea ce priveşte Fondul European pentru Dezvoltare (FED), dotat cu 30,5 miliarde de euro în afara bugetului UE pentru perioada 2014-2020, acesta se apropie de final.

Josep Borrell a furnizat o pistă vorbind despre posibilitatea „realocării” de resurse deja atribuite, dar încă necheltuite. Şeful diplomaţiei europene poate realoca sume deja atribuite din bugetul acţiunilor externe, a confirmat Mureşan pentru AFP.

A fost făcută o evaluare a nevoilor celor mai vulnerabile ţări, iar ea va fi înaintată miercuri miniştrilor.

„Trebuie să mobilizăm un adevărat pachet de asistenţă pentru a evita ca pandemia să se mute spre regiunile care nu sunt contaminate, dar care mâine ar putea reprezenta un nou risc pentru noi”, a pledat la 24 martie şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

„Este o chestiune de solidaritate, dar este şi un lucru legat de securitatea noastră”, a explicat el.

„Africă ne preocupă, pentru că dacă pandemia loveşte acolo, ea poate scăpa foarte rapid de sub control şi poate face ravagii”, a insistat vineri Josep Borrell. „Ajutorul este în interesul nostru”, a afirmat el.

„Problema celor mai vulnerabile ţări este şi problema noastră de asemenea. Pandemia nu poate fi învinsă decât dacă este învinsă peste tot”, a explicat şeful diplomaţiei europene, fără a numi aceste ţări vulnerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here