Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 27 martie.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 27 martie.

Italia a anunțat vineri 969 de decese în ultimele 24 de ore, fiind cea mai mare creștere zilnică de la începutul epidemiei.

La nivel mondial au fost confirmate peste 550.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 25.000 de decese.

Premierul britanic, Boris Johnson, dar și ministrul Sănătății din cabinetul lui au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Amândoi au simptome moderate și lucrează din izolare. Asta, tocmai când Marea Britanie a intrat în categoria țărilor unde oamenii mor cu sutele zilnic. Astăzi au fost răpuși 181.

În Spania, numărul deceselor provocate de COVID-19 se apropie de 5.000. 769 au fost doar în ultimele 24 de ore.

Rusia, care a anunțat până acum un număr foarte mic de îmbolnăviri, a început să înăsprească măsurile de prevenție.

Primarul Moscovei a avut îndrăzneala unei declarații publice de o rară franchețe.

Sergei Sobyanin, primarul din Moscova: „Numărul testelor efectuate la noi este foarte scăzut şi nimeni, nicăieri în lume, nu ştie care e situaţia reală. Asta e situaţia la obiect, nu spun că e rău sau bine, dar aşa stau lucrurile. Toate spitalele federale, fie că au sau că nu au pacienţi, trebuie să se pregătească.”

UPDATE 19:30 – Suedia mizează pe imunizarea colectivă a populației

 
Suedia, pe de altă parte, face notă discordantă în lupta cu COVID-19.

Are 3.000 de cazuri de îmbolnăvire și aproape 80 de morți.

Autoritătile de la Stockholm nu au închis nici școlile, nici pârtiile de schi, mizând pe imunizarea colectivă a populației.

UPDATE 19:25 – Situația se înrăutățește în Franța

 

În Franța, în ultimele 24 de ore au mai murit 365 de oameni.

Spitalele din Paris își vor atinge capacitatea maximă de locuri până la sfârșitul săptămânii, potrivit sindicatului de resort.

Conform companiilor de telefoniei mobilă, peste un milion de oameni au părăsit Parisul și suburbiile în ultimele zile.

UPDATE 19:20 – Care este starea lui Boris Johnson, confirmat pozitiv cu coronavirus

 

După ce a anunțat în scris pe Twitter că are coronavirus, premierul britanic a postat și o filmare, că să vadă lumea că se simte, totuși, bine.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Salut, oameni buni, vreau să vă aduc la cunoștință ce s-a întâmplat azi. Am avut simptome ușoare de coronavirus, este vorba despre febră și o tuse persistentă, iar la sfatul medicului am făcut un test, care a avut rezultat pozitiv. Așa că muncesc de acasă și m-am autoizolat, dar să nu existe îndoială, datorită tehnologiei moderne pot să conduc lupta națională împotriva coronavirusului. Le mulțumesc tuturor celor care fac ce fac și eu, lucrează de acasă, este modul în care vom câștiga, vom învinge epidemia, o vom învinge împreună. Stați acasă, protejați NHS și salvați vieți!”

De altfel, joi seară, Boris Johnson s-a alăturat miilor de britanici care au elogiat eforturile cadrelor medicale prin ropote de aplauze de la ferestre ori din ușa casei. De la Prințul Charles, și el infectat și izolat, și cei trei nepoți ai acestuia, George, Charlotte și Louis, ori familia Beckham, britanicii au participat cu însuflețire la acest omagiu.
Totul în condițiile în care în Regat, numărul deceselor a trecut pentru prima oară pragul de 100 de morți într-o zi, la 115.

Nick Patton Walsh: „Mă aflu în fața unui centru de conferințe pe care armata îl transformă în spital cu 4.000 de paturi pentru cei infectați cu COVID-19. Și în Marea Britanie încep să apară relatări despre un tsunami de pacienți.”

UPDATE 19:10 – 969 de decese într-o zi în Italia, cea mai mare cifră de la debutul epidemiei

 

Italia a anunţat vineri o creştere de aproape 1.000 de decese într-o zi, un bilanţ pe care nicio altă ţară nu l-a mai atins până acum, conform datelor oficiale ale Protecţiei Civile, scrie AFP.

Au fost înregistrate 4.401 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, faţă de 4.492 joi.

De asemenea, bilanțul deceselor a ajuns la 9.134, iar cei vindecaţi sunt în număr de 589.

Italia a înregistrat 86.498 de persoane infectate cu coronavirus.

În Italia, tot mai multe cimitire nu mai au locuri pentru victimele pandemiei. 80 de sicrie au fost transferate joi seară din Bergamo în alt oraș, pentru incinerare.

În spitalul din Bergamo, șeful secției de Terapie Intensivă îi întâlnește pe unii dintre angajați pe patul de suferință.

Luca Lorini, Head of Intensive Care Unit, Spitalul Pope Giovanni XXIII din Bergamo: „Le studiez radiografiile în fiecare dimineaţă, le verific analizele şi apoi plec să-i găsesc. Astea sunt cazuri pe care le ştiu deja. Dar, uneori, mă duc să conectez pe cineva la respiraţie artificială şi descopăr că e o persoană pe care o cunosc bine. Un prieten, fiul unui prieten sau tatăl unui prieten.”

Barbie Nadeau, corespondent CNN: „Până acum, 37 de doctori italieni au murit din cauza coronavirusului. În totală, peste 6.000 de cadre medicale sunt infectate pentru că nu au echipamente de protecție.”

UPDATE 18:10 – Belgia înregistrează „un caz izolat” al unui pacient care şi-a infectat motanul

 

Belgia a informat vineri că a detectat „un caz izolat” de transmitere a SARS-CoV-2 de la un pacient infectat cu coronavirus la motanul său, informează EFE.

„Colegii noştri de la facultatea de medicină veterinară din Liege au constatat că motanul unei persoane care era infectată cu COVID-19 a luat boala de la stăpânul lui şi a dezvoltat simptome şi o infecţie confirmată”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al echipei interfederale belgiene împotriva coronavirusului, virologul Emmanuel André.

Serviciul Federal de Sănătate a insistat că „acest tip de infecţie este transmis de la om la animal şi nu de la animal la om şi că este nevoie de un contact apropiat şi cotidian între animal şi stăpânul său”.

Belgia a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.049 cazuri noi de contagiere, ceea ce face ca numărul total să fie de 7.284 la nivelul întregii ţări, cu o populaţie de 11,4 milioane de locuitori. De joi până vineri, 69 de persoane au murit din cauza coronavirusului, bilanţul deceselor fiind în prezent de 289.

UPDATE 17:30 – Peste 25.000 de decese provocate de coronavirusul în lume, majoritatea în Europa

 

Pandemia noului coronavirus a ucis peste 25.000 de persoane în lume, potrivit unui bilanţ întocmit vineri de către AFP.
În total au fost înregistrate 25.066 de decese, majoritatea în Europa (17.314), conform News.ro.

Italia – cu 8.165 de morţi – este cea mai afectată ţară de pandemia de coronavirus, urmată de Spania (4.858) şi China (3.292) – focarul iniţial al contagiunii.

Cel puţin 547.034 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost diagnosticate în mod oficial în lume de la sfârşitul lui decembrie.

UPDATE 17:20 – 112 noi decese şi 1.172 de cazuri de infectare suplimentare în Olanda

 

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus în Olanda a crescut cu 1.172, adică 16%, ajungând la 8.603, au anunţat vineri autorităţile sanitare, care au raportat de asemenea 112 noi decese, conform Reuters.

Numărul total al morţilor în Olanda a ajuns la 546.

Institutul Naţional de Sănătate Publică din Olanda (RIVM) a precizat în bilanţul său zilnic că ritmul de răspândire a coronavirusului pare să încetinească.

RIVM şi-a exprimat speranţa să poată spune ″în câteva zile” dacă distanţarea socială şi alte măsuri luate de la începutul lunii sunt eficiente pentru a încetini răspândirea epidemiei.

UPDATE 17:10 – Milioane de britanici vor avea nevoie de ajutoare pentru alimente

 

Organizațiile alimentare din Marea Britanie avertizează că este posibilă apariția unei „spitale a foametei” dacă Guvernul britanic nu intervine, conform The Guardian.

Milioane de oameni din Marea Britanie vor avea nevoie de ajutoare alimentare în zilele următoare, avertizează organizațiile.

În doar câteva săptămâni, spun experții, pandemia a scos la iveală fragilitatea sistemului alimentar din Marea Britanie. În prezent există temeri că sistemul nu va rezista presiunii care va fi exercitată în săptămânile și lunile următoare.

Sistemele de distribuție a supermarketurilor, bazate pe lanțuri de aprovizionate de tipul „exact la timp”, se chinuie să reziste de la apariția coronavirusului.

Grija principală este găsirea unei metode prin care persoanele izolate și vulnerabile vor fi aprovizionate cu mâncare în perioada următoare.

UPDATE 16:40 – Italia va extinde închiderea şcolilor după 3 aprilie, data limită actuală

 

Ministrul italian al educaţiei a anunţat vineri că şcolile din întreaga ţară vor rămâne închise după data limită actuală de 3 aprilie din cauza epidemiei de coronavirus, informează Reuters.

„Scopul nostru este de a ne asigura că elevii se întorc la şcoală doar atunci când suntem complet siguri că ei sunt în siguranţă. Sănătatea este o prioritate”, a declarat ministrul educaţiei, Lucia Azzolina, pentru postul public de televiziune RAI.

Şcolile şi universităţile au fost închise la nivel naţional din 5 martie, ca parte a interdicţiei de circulaţie pentru a reduce răspândirea virusului ce a ucis până acum peste 8.000 de persoane în Italia, cel mai mare număr de decese pentru o singură ţară din lume.

UPDATE 16:35 – Regina Elisabeta a II-a, care s-a întâlnit ultima dată cu Boris Johnson pe 11 martie, este sănătoasă

 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a întâlnit ultima dată cu prim-ministrul Boris Johnson, testat pozitiv cu noul coronavirus, pe 11 martie şi are în continuare o stare de sănătate bună, a anunţat vineri un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham, informează Reuters.

Regina s-a întâlnit ultima dată cu prim-ministrul în data de 11 martie şi respectă toate recomandările medicale referitoare la starea ei de sănătate”, a precizat acelaşi purtător de cuvânt de la Buckingham Palace.

Potrivit Press Association, logodnica însărcinată a prim-ministrului britanic, Carrie Symonds, face parte din grupul persoanelor vulnerabile îndemnate să evite contactul cu pacienţi care prezintă simptome de COVID-19.

Carrie Symonds, al cărei bebeluş urmează să se nască în vara acestui an, a fost sfătuită de asemenea să ia în serios recomandările de distanţare socială.

Deşi femeile însărcinate nu par să contracteze mai des noul coronavirus decât populaţia generală, sarcina în sine modifică sistemul imunitar al viitoarelor mame şi reacţiile organismului la infecţiile virale.

UPDATE 16:25 – Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 759

 

Autoritățile britanice au anunțat alte 181 de decese provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore, ridicând bilanțul total al morților la 759, conform BBC.

Este cea mai mare creștere zilnică de până acum înregistrată în Marea Britanie.

14.579 de persoane sunt infectate cu coronavirus, printre care și prim-ministrul Boris Johnson și ministrul Sănătății.

UPDATE 16:05 – Italia nu a atins încă vârful de contagiune, avertizează şeful institutului naţional de sănătate

 

Infecţiile cu coronavirus nu au atins încă vârful în Italia, a atras vineri atenţia şeful institutului naţional de sănătate, Silvio Brusaferro, la o zi după ce alte 6.150 de persoane au fost testate pozitiv şi 712 au murit în 24 de ore, relatează Reuters.

„Nu am atins încă vârful şi nu l-am depăşit”, a spus directorul Institutului Superior de Sănătate într-o conferinţă de presă.

Totuşi, Brusaferro a precizat că există semne ale unei încetiniri a creşterii numărului de persoane care devin infectate, sugerând că vârful nu ar fi departe, iar după aceea ritmul apariţiei de noi cazuri va intra pe un trend descendent vizibil.

„Când va începe scăderea, ritmul ei va depinde de comportamentul nostru”, a precizat Brusaferro, făcând referire la cât de strict vor continua să respecte italienii interdicţiile de deplasare impuse de guvern.

UPDATE 16:00 – Suedia interzice adunările publice mai mari de 50 de persoane

 

Guvernul suedez a anunţat vineri că a decis să interzică toate adunările publice mai mari de 50 de persoane pentru a contracara răspândirea coronavirusului, relatează Reuters.

„Ne este pusă la încercarea capacitatea de a rezista. Scopul guvernului este, bineînţeles, de a limita răspândirea cât mai mult posibil”, a afirmat premierul Stefan Lofven într-o conferinţă de presă.

„Guvernul a decis să interzică adunările mai mari de 50 de persoane”, a adăugat el.

Noua regulă va intra în vigoare duminică, iar persoanele care o încalcă riscă amenzi sau pedepse de până la şase luni de închisoare. Până acum, guvernul interzisese toate adunările mai mari de 500 de persoane.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a fost depistat pozitiv cu infecție de coronavirus. La nivel mondial sunt 24.000 de decese cauzate de coronavirus.

UPDATE 13:22 Boris Johnson, premierul Marii Britanii, este infectat cu coronavirus

Boris Johnson a fost confirmat de infecție cu coronavirus, potrivit BBC.

Boris Johnson #StayHomeSaveLives

@BorisJohnson

Over the last 24 hours I have developed mild symptoms and tested positive for coronavirus.

I am now self-isolating, but I will continue to lead the government’s response via video-conference as we fight this virus.

Together we will beat this.

Embedded video

47.4K people are talking about this

″În ultimele 24 de ore, am dezvoltat simptome uşoare şi am fost testat pozitiv la coronavirus”, a declarat Johnson, potrivit sursei citate.

“Mă aflu acum în autoizolare, dar voi continua să conduc răspunsul guvernului prin videoconferinţă, în contextul luptei împotriva acestui virus”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here