Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. 762 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 186 de cazuri noi

Cu cât trec orele, situaţia îmbolnăvirilor şi deceselor în România provocate de COVID-19 se agravează. Avem 762 de persoane infectate. Sunt 186 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore. Opt persoane au decedat.

UPDATE 13.00: Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.

De la ultima informare transmisă luni de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.473 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 8.171 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.
UPDATE 12.20: 92 de cadre medicale confirmate cu COVID-19 la SJU Suceava; încă se testează

Un număr de 92 de cazuri de infecţii cu SARS CoV 2 la personalul medical au fost confirmate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a anunţat, marţi, pe pagina de Facebook, Federaţia SANITAS din România.

Sindicaliştii de la SANITAS susţin că în rândul personalului medical de la SJU Suceava se testează în continuare.

“Aşa cum anticipam, dimensiunea dezastrului o vom avea zilele următoare! Din păcate se înmulţesc cazurile de îmbolnăvire a personalului medical în tot mai multe unităţi sanitare mari, dar cazul de la Suceava rămâne cel mai afectat! Asiguraţi echipamente de protecţie pentru personalul medical! Testaţi cu prioritate personalul din spitale! Organizaţi spitalele adaptat la situaţia actuală!”, a transmis Federaţia SANITAS.

UPDATE 11.50: Pacient infectat cu COVID-19, la Spitalul Floreasca. Personalul medical a fost plasat în izolare

Un pacient care s-a prezentat la Spitalul Floreasca pentru altă patologie a fost depistat cu noul tip de coronavirus, iar personalul medical care l-a îngrijit se află în izolare la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa, a declarat marţi că a fost făcută o anchetă epidemiologică, pacientul a fost transferat la Spitalul “Victor Babeş” şi s-a realizat şi o dezinfecţie, potrivit Agerpres.

“Ancheta (n.r. – epidemiologică) am făcut-o noi. A făcut-o epidemiologul nostru. A fost un caz care nu avea niciun fel de simptom, care nu avea context epidemiologic pentru epidemia cu noul tip de coronavirus şi care a venit pentru o altă patologie. S-a ridicat suspiciunea că persoana respectivă are infecţia respectivă. A fost izolat, s-a lucrat testul, a ieşit pozitiv. Motiv pentru care pacientul a fost transferat la Spitalul ‘Victor Babeş’, iar personalul care l-a îngrijit, deşi a purtat echipament de protecţie, a opinat pentru izolare la domiciliu. Toţi cei care erau în UPU au optat pentru autoizolare la domiciliu. Spaţiile au fost dezinfectate”, a afirmat medicul.

UPDATE 11.30: Primarul municipiului Sfântu Gheorghe le cere medicilor diagnosticaţi cu COVID-19 să îşi dezvăluie public identitatea

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, le cere medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, diagnosticaţi cu COVID-19, să îşi dezvăluie public identitatea pentru ca cetăţenii care au intrat în contact cu ei în ultimele zile să se poată autoizola şi să limiteze, astfel, propagarea virusului în rândul comunităţii locale, potrivit Agerpres.

″În legătură cu situaţia de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, am solicitat personalului medical în cauză, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, să-şi anunţe numele public. Sper sincer că acest lucru se va face cât mai curând posibil, pentru a elimina temerile oamenilor şi pentru a restabili încrederea comunităţii. Cred că aceasta ar fi atitudinea lor corectă şi responsabilă acum. Combaterea acestei epidemii necesită fapte, fapte precise, clare. Nu căutăm un ţap ispăşitor, dar dorim ca persoanele care au fost în contact cu cei infectaţi să poată să îşi protejeze părinţii, copiii şi pe cei apropiaţi. În mod normal, nu aş cere-o şi nu aş cere-o în mod public, dar acum există o situaţie de urgenţă, iar siguranţa şi sănătatea comunităţii trebuie să fie în primul plan”, scrie Antal Arpad, într-un mesaj postat, marţi dimineaţă, pe pagina sa de Facebook.

Până acum, cinci medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au fost diagnosticaţi cu COVID-19, drept urmare, 60 de persoane, dintre care 39 de pacienţi şi 21 de cadre medicale, au fost carantinate în secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Blocul de naşteri.

De asemenea, a fost demarată şi o anchetă epidemiologică pentru a identifica, pe cât posibil, toate persoanele care ar fi putut contacta virusul în aceste împrejurări şi, totodată, s-a făcut decontaminarea spitalului.

Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, a declarat că primul medic, diagnosticat duminică, a acordat consultaţii medicale şi în Policlinică în perioada 8-18 martie, respectiv timp de 10 zile.

Potrivit acestuia, încă nu este clar dacă medicul a contactat virusul în Austria, unde a fost în concediu, sau după ce a revenit în ţară.

Autorităţile au făcut apel la cetăţenii care au fost în contact cu personal medical sau pacienţi ai secţiilor menţionate să se autoizoleze şi să anunţe Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE 10.50: Fundaţia Regală Margareta a României lansează Fondul Special pentru Bătrâni

Fundaţia Regală Margareta a României anunţă lansarea Fondului Special pentru Bătrâni, un fond de urgenţă creat pentru a deservi nevoile actuale ale vârstnicilor din România şi gestionarea izolării sociale determinată de coronavirus.

“Pe fondul crizei determinate de coronavirus, 3,7 milioane de vârstnici din România evită riscul de infectare doar dacă stau acasă. Mulţi dintre ei primesc sprijin moral şi material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social. Alţii însă sunt nevoiţi să iasă din casă pentru a-şi procura alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate, iar unii sunt pur şi simplu nedeplasabili, ori suferă depresii în singurătate. În special pentru aceste categorii oameni, este necesară crearea urgentă a unei reţele de furnizori sociali şi a unor servicii de suport”, se arată într-un comunicat al FRMR, citat de Agerpres.

Acest fond este menit să susţină nevoile vârstnicilor din mai multe zone ale ţării.UPDATE 8.54: Încă o persoană a murit de coronavirus în România. Bilanțul a ajuns la 8 decese

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani,  internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat pozitiv în data de 19.03.2020.

Pacientul a sosit pe data de 07.03.2020 din Italia împreună cu fiica sa, care se află în acest test moment în autoizolare.

Bărbatul a fost internat pe data de 19.03.2020 la SCBI Craiova cu insuficiență respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II.

UPDATE 8.30: Premierul Ludovic Orban, precum și membri ai Guvernului, au primit rezultatul testului pentru noul coronavirus, acesta fiind unul negativ.

În urma acestui rezultat negativ, premierul a epuizat regimul de izolare de 14 zile și își va relua activitatea curentă la Palatul Victoria. În același sens vor proceda și ceilalți membri ai Guvernului care s-au aflat în perioada de izolare.

Situația epidemiei la nivel național

 

Cum lucrurile se înrăutăţesc, autorităţile au anunţat măsuri fără precedent, în încercarea de a opri răspândirea.
Timp de două săptămâni, în spitale au fost suspendate internările şi intervenţiile chirugicale care nu sunt o urgenţă.

De marți, pacienţii care nu au neapărat nevoie de îngrijiri în instituţiile sanitare, vor fi chiar externaţi, ca să elibereze păturile, în eventualitatea unei explozii a îmbolnăvirilor.

Chimioterapia, radioterapia, examenele CT pentru bolnavii oncologici care nu reprezintă urgenţe, la fel dializa, tratamentul diabeticilor, al celor cu scleroză, hemofilie sau boli rare, vor fi amânate pe cât posibil în următoarele două săptămâni.

Doi dintre românii răpuşi de coronavirus erau internaţi în Spitalul de Urgenţă din Suceava. Ambii aveau peste 70 de ani şi sufereau de boli cronice. Unul dintre ei este posibil să fi luat boala de la o pacientă internată în secţia de cardiologie a unităţii medicale însă – în cazul celuilalt – nu există indicii care ar fi avut contact cu persoane confirmate pozivitiv cu COVID-19.

Spitalul de Urgenţă din Suceava a fost închis temporar după ce 52 dintre cadrele medicale care lucrează acolo au fost confirmate cu COVID-19. Sunt doctori şi asistenţi din secţiile de boli Infecţioase, pneumologie, ortopedie şi urgenţe. Unitatea medicală urmează să fie dezinfectată şi ulterior folosită doar pentru tratarea cazurilor de coronavirus. Cei internaţi pentru alte afecţiuni vor fi transferaţi la alte spitale din zonă.

Laura Morar, subprefect Jud. Suceava: “Exista o analiză în cadrul spitalului, inclusiv o analiză epidemiologică şi se caută cele mai bune soluţii atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi.”

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătații: “Speram că în 48 de ore să redeschidem UPU, spitalul din Rădăuţi va prelua UPU, cazurile dificile la Botoşani, Focşani şi la Iași.″

Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea instituţiei a încercat să explice cum s-a ajuns în această situaţie.

“Ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persaone venite din zona de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie (…) Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze”, a transmis comitetul director al spitalului.

Tudor Ciuhodaru, medic primar UPU Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: “Fără protecţia necesară, fără triere epidemiologică clară, fără asigurare de mecanism protecţie, această situaţie se poate repeta oriunde şi oricând şi este greu de crezut că personalul medical contact direct cu un pacient cu coronavirus va avea acele teste negative şi mă aştept că numărul de cazuri să crească de acum încolo”.

Cu zeci de cazuri confirmate, Suceava este un punct fierbinte pe harta judeţelor afectate de COVID-19. Inclusiv primăria s-a închis după ce o angajată a fost depistata pozitiv.

Ioan Lungu primar Suceava: “Doamna era internată la Infecţioase de joi. Noi bănuiam ceva pentru că doamna este din Bosanci, unde este un focar de coronavirus. Eu rămân izolat în biroul meu la primărie şi aştept rezultatul testului. Suntem vreo 5 oameni în primărie care asigurăm permanentă.

La aproape o lună de la începutul crizei provocată de COVID-19, România număra – potrivit cifrelor anunţate de autorităţi la ora 13, 576 de persoane infectate, cu 143 în plus.

Ca să prevină răspândirea infecţiei, autorităţile au anunţat noi măsuri, fără precedent.

Timp de două săptămâni, spitalele nu mai internează pe nimeni pentru intervenţii chirurgicale, tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă o urgenţă. În acelaşi timp, în ambulatoriile spitalelor publice şi private, se suspendă consultaţiile.

Fără precedent este şi decizia potrivit căreia, de miercuri, toţi pacienţii care nu reprezintă urgente şi care nu au nevoie obligatoriu de îngrijiri în spital vor fi externaţi.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: ″Toata patologia cronică de boli coexistente, care nu au faza acută în acest moment. În acest moment, fiecare unitate îşi face evaluarea cazurilor care pot fi externate şi în 48 de ore vom avea un număr stabilit de paturi, având în vedere că nici nu mai internăm.″⁣

Măsurile sunt luate în contextul în care în spitalele din România pot fi trataţi 120.000 de oameni, iar în secţiile de terapie intensivă pot primi îngrijiri puţin peste 2.600. În ATI avem însă doar 1.300 de ventilatoare.
Managerii spitalelor pot reorganiza programul personalului medical, astfel încât doctorii şi asistentele să lucreze în ture. Se reduce astfel posibilitatea că mai mulţi doctori dintr-o secţie să se infecteze în acelaşi timp. În unele spitale, în care încă nu sunt internaţi pacienţi infectaţi cu noul virus, o astfel de măsură se aplică deja: rezidenţii au fost chemaţi câte 1 sau 2 pe săptămână.

Pe de altă parte, Casa Natioanla de Asigurări de Sănătate a pus în transparenţă un ordin care aduce modificări importante pentru bolnavii cronici.

Cei care au deja o schemă de tratament vor primi rețeta on-line, fără a mai fi reevaluaţi, aşa cum se întâmpla până acum. În plus, în perioada stării de urgență nu mai este oblogatorie folosirea cardului de sănătate şi transmiterea datelor în platformă informatică, iar termenul de valabilitate al biletele de trimitere va fi prelungit cu 90 de zile.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în România, cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu COVID-19 au între 40 şi 49 de ani. 165 de cazuri număra această categorie – adică 29% din totalul celor confirmaţi pozitiv.

Îngrijorător este că sunt şi 10 copii de până-n 9 ani care au fost infectaţi.

Statistica indică şi că virusul a afectat într-o proporţie mai mare femeile decât bărbaţi. 53% din cazurile confirmate sunt în rândul persoanelor de sex feminin, în timp ce procentul în rândul bărbaţilor este de 43%.

Dintre românii infectaţi, 15 sunt internaţi la terapie intensivă. 7 sunt în stare gavă.

Pe de altă parte, ca să oprească răspândirea bolii, autorităţile au trimis în carantină peste 5.000 de persoane.Alte peste 72.000 sunt în izolare la domiciliu.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a decis să lărgească categoriile de persoane care vor fi testate de COVID-19.

Cine va fi testat:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;
2. Contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele;
5. Persoane instituționalizate simptomatice.

Urmează să fie testaţi – în plus – toţi pacienţii internaţi în spitale cu simptome de infecţii acute respiratorii dar şi personalul medical care intra în contact cu cazuri confirmate de coronavirus.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat – de asemenea, – că, în acest moment, în România, nu există dovezi de transmitere intra-comunitara susţinută a virusului COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here