Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 23 martie. Spania depășește pragul de 2.000 de decese

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 23 martie. La nivel mondial, numărul deceselor provocate de noul virus a depășit 14.000. În plus, sunt peste 330.000 cazuri de infectare confirmate.

Peste tot în lume s-au luat măsuri drastice pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În prezent, în 50 de țări a fost instituită izolarea la domiciliu, ca primă măsură de siguranță.

Italia rămâne în alertă maximă. Numărul persoanelor decedate a trecut de 5.400. Pentru că situaţia este dramatică, autorităţile anunţa noi şi noi măsuri pentru a limita extinderea pandemiei.

La rândul ei, Spania numără peste 28.000 de îmbolnăviri şi mult mai dureros, 1.756 de persoane decedate. 394 în ultimele 24 de ore.

UPDATE 18:35 – Primul test făcut cancelarului Angela Merkel a fost negativ

 

Primul test al cancelarului german Angela Merkel pentru coronavirus a fost negativ, a anunţat luni un purtător de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, citat de DPA.

Teste suplimentare vor fi efectuate zilele următoare, a adăugat acesta.

Cancelarul federal german Angela Merkel a fost plasată duminică în carantină după ce a intrat în contact cu un doctor infectat cu noul tip de coronavirus.

UPDATE 18:30 – Austria mobilizează rezerviştii pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

 

Austria îşi mobilizează rezerviştii în eforturile de limitare a epidemiei COVID-19, fiind prima dată când autorităţile de la Viena adoptă o asemenea măsură după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Rezerviştii vor ajuta la furnizarea alimentelor şi la operaţiunile poliţiei şi vor asigura sprijin medical, a declarat ministrul apărării austriac Klaudia Tanner.

În Austria, serviciul militar este încă obligatoriu. După împlinirea vârstei de 18 ani, bărbaţii trebuie să efectueze şase luni de serviciu militar sau nouă luni de serviciu civil.

Până în prezent, Austria a raportat aproximativ 4.000 de cazuri de COVID-19 şi 21 de decese cauzate de coronavirus.

Miercuri seara, întregul land austriac Tirol şi cei circa 750.000 de locuitori ai săi au fost plasaţi în carantină, izolaţi de restul ţării din cauza propagării rapide a noului tip de coronavirus în această regiune alpină. Tirolul este principalul focar al bolii în Austria.

UPDATE 18:25 – Amenzi în statele UE pentru cei care nu respectă izolarea la domiciliu

 Majoritatea statelor din Uniunea Europeană au ajuns la concluzia că doar izolarea la domiciliu îi mai poate salva pe oameni.

În Belgia, în numai 24 de ore, poliția din Bruxelles a aplicat aproape 300 de amenzi celor care nu respectă această măsură de siguranță.

Și în Franța, autoritățile au dat mii de sancțiuni. Francezii folosesc chiar dronele ca să se asigure că regulile sunt respectate.

La rândul sau cancelarul Angela Merkel a anunțat că este interzis să se întâlnească mai mult de două oameni care nu sunt membrii ai unei familii.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Le cerem cetățenilor să reducă orice contact cu persoane din afara domiciliului lor la minimul absolut necesar.”

UPDATE 18:20 – Măsuri radicale în statele cu număr mic de îmbolnăviri

 

Alte state, care nu au înregistrat un număr mare de infectari cu coronavirus, au luat din timp măsuri radicale.

Serbia, de exemplu, și-a închis toate granițele inclusiv pentru cetățenii ei. Iar amenzile pentru cei care nu respectă izolarea aung la 1.400 de euro.

Și în Ungaria au fost închise din timp frontierele, deși s-au înregistrat mai puțin de 200 de infectări. Doar pentru românii care vor să se întoarcă acasă se făcea o excepție, printr-un acord între cele două țări.

Oficialii din Polonia au interzis și ei accesul cetățenilor străini în țară, iar polonezii care se întorc acasă sunt oblgati să stea în carantină. Cei care încalcă regulile au de achitat 7.200 de euro.

UPDATE 18:15- Grecia a decretat stare de urgență

 

De luni, Grecia a instituit stare de urgență și a anunțat amenzi de 150 de euro pentru cei care nu respectă izolarea.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Interdicţia se va aplica în cazul circulaţiei care nu este necesară a cetăţenilor, în toată ţara. Este, probabil, ultimul pas al unui stat democratic organizat, dar unul care trebuie făcut la timp, astfel încât să nu fie în zadar. Pentru că timpul nu se mai măsoară în zile, ci în ore, şi sunt necesare iniţiative rapide şi îndrăzneţe.”

În prima fază, autoritățile din Grecia au impus restricții la granițe pentru cetățenii din afara spațiului Uniunii, iar zborurile din și spre Spania sau Italia au fost suspendate.

În Grecia s-au înregistrat până acum 15 decese din cauza Covid -19 şi peste 600 de persoane sunt infectate.

UPDATE 18:10- Primul deces în cadrul instituţiilor UE

 
Un angajat al Parlamentului European, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a murit după ce a contractat noul tip de coronavirus, acesta fiind primul deces din cauza pandemiei din cadrul instituţiilor europene, au anunţat luni surse concordante, informează AFP.

„Parlamentul European confirmă, cu regret, un deces în rândul personalului său extern, cauzat, potrivit informaţiilor actuale, de coronavirus”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a instituţiei.

Potrivit unei surse parlamentare, este vorba de un italian care lucra în cadrul serviciului informatic al Parlamentului European.

Mai mulţi membri ai Comisiei, Consiliului şi Parlamentului UE, care au mii de angajaţi la Bruxelles, au fost contaminaţi cu noul tip de coronavirus, printre aceştia numărându-se şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, aflat în carantină.

UPDATE 17:11 – Donald Trump va trimite Garda Națională în trei dintre statele cel mai afectate de coronavirus: New York, California și Washington.

Garda Națională va livra ajutoare medicale și va ridica centre medicale temporare. În SUA, numărul victimelor în rândul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 471, iar numărul total al cazurilor pozitive a trecut de 35.000.

 

UPDATE 16:55 – Angela Merkel este sănătoasă, dar lucrează de acasă

 

Cancelarul federal german Angela Merkel, care a fost plasată duminică în carantină după ce a intrat în contact cu un doctor infectat cu noul tip de coronavirus, este sănătoasă, dar lucrează de acasă, a anunţat luni vicecancelarul german Olaf Scholz, informează Reuters.

„Dna cancelar federal este sănătoasă în acest moment. Ea pur şi simplu lucrează de acasă, la fel ca mulţi alţi oameni care s-au plasat în autoizolare la domiciliu”, a spus Scholz, care este şi ministru al finanţelor al Germaniei, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Angela Merkel este activă: am avut împreună o întâlnire de guvern în dimineaţa aceasta. Nu video, însă ne-am recunoscut desigur vocile unii altora. Altfel, fişiere au fost trimise încoace şi încolo şi totul s-a desfăşurat după cum era de aşteptat”, a adăugat Scholz.

Vineri după-amiază, Merkel a fost vaccinată de medic împotriva pneumococului, o bacterie cauzatoare de pneumonie, intrând în carantină duminică după ce a aflat că medicul cu care a intrat în contact a fost testat pozitiv.

UPDATE 16:50 – Regatul Unit va adopta măsuri suplimentare dacă populaţia ignoră recomandările autorităţilor

 

Regatul Unit va analiza datele cu privire la respectarea până acum a măsurilor de distanţare socială, pentru a vedea dacă va fi necesară impunerea unor restricţii suplimentare în vederea limitării propagării epidemiei COVID-19, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, citat de Reuters.

„Vom examina datele referitoare la numărul de persoane care au încetat să interacţioneze în ultimele zile. Dacă această informaţie arată că aceste contacte au continuat, atunci vom fi nevoiţi să luăm măsuri suplimentare”, a spus reprezentantul executivului de la Londra.

UPDATE 13:35: Peste un miliard de persoane din întreaga lume, rugate să rămână în izolare la domiciliu

 

Peste un miliard de persoane din peste 50 de ţări şi teritorii au fost rugate luni de autorităţi să rămână în izolare la domiciliu pentru a contribui la lupta împotriva răspândirii accelerate a COVID-19, potrivit unui numărători realizate de AFP.În cel puţin 34 de ţări şi teritorii a fost instituită izolarea obligatorie a populaţiei, măsură ce vizează peste 659 de milioane de persoane.

Este în special cazul Franţei, Italiei, Argentinei, Californiei (SUA), Irakului şi Rwandei. Grecia este ţara care s-a alăturat cel mai recent listei, în această luni la ora 4:00 GMT. Columbia şi Noua Zeelandă se vor alătura marţi, respectiv miercuri.
În cele mai multe dintre aceste ţări, este permisă totuşi ieşirea din locuinţe pentru a merge la serviciu, pentru a cumpăra produse de primă necesitate sau farmaceutice.

Cel puţin patru ţări (peste 228 de milioane de persoane), printre care Iran, Germania şi Regatul Unit, au făcut apel la cetăţenii lor să rămână la domiciliu, să limiteze la maximum deplasările şi contactele fără ca totuşi să însoţească aceste recomandări de măsuri coercitive.

UPDATE 13:05: Spania a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de coronavirus

 

Spania a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de coronavirus, alţi 462 de bolnavi de COVID-19 pierzându-şi viaţa în ultimele 24 de ore, anunţă autorităţile de la Madrid, citate luni de AFP şi Reuters.

Astfel, numărul total al morţilor a ajuns la 2.182.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire în Spania a crescut la 33.089, de la cele 28.572 anunţate duminică, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, conform unui comunicat al guvernului transmis luni, Carmen Calvo, vicepremier, a fost spitalizată duminică, având infecţie respiratorie, şi aşteaptă rezultatul testului pentru coronavirus.

“Vicepremierul s-a dus la spital ieri după-masă şi, după ce i s-au făcut investigaţii medicale, doctorii au decis ca ea să rămână internată pentru a primit tratament pentru o infecţie respiratorie”, se precizează în comunicat.

Născută în 1957, Carmen Calvo a fost testată pentru coronavirus, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce va fi aflat, a adăugat guvernul.

UPDATE 12:50 127 de noi decese în Iran; bilanţul oficial a urcat la 1.812 de morţi

Autorităţile iraniene au anunţat luni 127 de noi decese provocate de COVID-19, ceea ce aduce bilanţul oficial al epidemiei de coronavirus din această ţară, una dintre cele mai afectate după China, Italia şi Spania, la 1.812 de morţi, informează AFP şi Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în ultimele 24 de ore în Iran au fost identificate 1.411 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus.

Până în prezent, numărul total al cazurilor de COVID-19 din Iran este de 23.049, conform datelor oficiale.

UPDATE 11:15 Cercetătorii francezi testează 4 tratamente experimentale împotriva Covid-19

 

Un studiu clinic european ce va fi realizat pe un total de 3.200 de pacienţi a fost lansat duminică în cel puţin şapte ţări din UE pentru a testa patru tratamente experimentale împotriva noului coronavirus, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Franţa, citat de AFP.

Cele patru tratamente testate pe scară largă vizează următoarele molecule: Remdesivir, Lopinavir în combinaţie cu Ritonavir (care poate fi sau nu asociat cu interferon beta) şi Hidroxiclorochină, potrivit unui comunicat publicat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM), organismul care coordonează cercetările medicale în Franţa.

“Studiul va include 3.200 de pacienţi europeni din Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Germania şi Spania, poate şi din alte ţări, inclusiv cel puţin 800 din Franţa, spitalizaţi din cauza COVID-19 într-un serviciu medical sau direct la reanimare”, precizează comunicatul INSERM.

UPDATE 11:00 Adunările de peste două persoane, interzise în Germania

 

Adunările mai mari de două persoane în spaţiul public au fost interzise în Germania timp de ”cel puţin două săptămâni”, în vederea controlării epidemiei noului coronavirus, a anunţat Angela Merkel, relatează AFP.

”O distanţă minimă de 1,5 metri este necesar să fie respectată în public”, a subliniat duminică, într-o conferinţă de presă, cancelarul german.

Restaurantele şi saloanele de coafură au fost închise, a mai anunţat ea.

Germania şi-a consolidat duminică măsurile de distanţare socială.

”Obiectivul este să câştigăm timp în lupta noastră împotriva virusului”, a anunţat Merkel.

UPDATE 10:44 Polonia şi Irlanda iau în considerare înăsprirea interdicţiilor

 

Polonia şi Irlanda au anunţat luni că iau în considerare înăsprirea interdicţiilor pentru cetăţeni pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, Polonia nu exclude introducerea de noi interdicţii.

Polonia a închise şcolile, cinematografele şi teatrele şi a limitat adunările publice la maxim 50 de persoane. A închis de asemenea graniţele pentru străini şi a declarat “stare de epidemie”, recomandându-le cetăţenilor să rămână în casă.

UPDATE 10:30 Grecia, în izolare generală în lupta împotriva noului coronavirus

 

”Am dat ordin să fie luată orice acţiune adecvată în vederea aplicării interdicţiei oricărei mişcări inutile în ţară”, a anunţat duminică, într-un mesaj televizat adresat naţiunii, şeful Guvernului grec.

Izolarea a intrat în vigoare luni, la ora locală 6.00 (şi ora României)

Grecia a înregistrat 13 morţi şi 530 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

UPDATE 09:48 Titlul de erou naţional, conferit unui medic pakistanez care a decedat de COVID-19

 
Un guvern regional din Pakistan a anunţat că titlul de “erou naţional” va fi conferit unui medic tânăr care a decedat după ce a contractat COVID-19 în timpul depistării contaminărilor cu noul coronavirus printre pelerinii care se întorceau din Iran, potrivit dpa.

Osama Riaz (26 de ani) a murit duminică seara în regiunea Gilgit-Baltistan, care se învecinează cu China, după ce a fost testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

“Lui Osama Raiz i se va decerna titlul de erou naţional”, a declarat luni Faizllah Faraq, un purtător de cuvânt regional.

Decesul lui Raiz ridică la cinci numărul morţilor în urma contaminării cu noul coronavirus în Pakistan, unde până la ora actuală s-au înregistrat 799 de cazuri confirmate, a indicat Ministerul Sănătăţii pakistanez.

Placido Domingo, printre cei infectați

 

Printre cei infectaţi cu COVID-19 este şi celebrul tenor spaniol Placido Domingo. El a făcut anunţul pe o reţea de socializare, a spus că este în izolare şi se simte bine.

Şi cancelarul german Angela Merkel a ales să se izoleze după ce un medic care i-a făcut vineri un vaccin a fost testat pozitiv.

Deocamdată, pe principalul front al Europei împotriva pandemiei, bătălia este pierdută. Spitalele din nordul Italiei sunt strivite sub povara pacienţilor. Sălile de operaţie s-au transformat acum în unităţi de terapie intensivă.

În afară de penuria de paturi şi ventilatoare, există şi problema îmbolnăvirii medicilor. Un doctor a avut o singură zi liberă în ultimele 6 săptămâni. Convingerea lui este că doar izolarea strictă e singura speranţă a lumii.

Angelo Pan doctor la Cremona Hospital: ″Nu putem câştiga această bătălie dacă oamenii continuă să se întâlnească, să iasă în restaurante, baruri, magazine. Infecţia va continua să se răspândească şi situaţia va fi tot mai grea.″⁣

Într-un spital din Lombardia, medicii au încercat să-i îmbărbăteze pe bolnavi, punându-le imnul naţional.

În tot acest timp, pe străzile din peninsulă continuă controalele riguroase ale poliţiei. Maşinile sunt trase pe dreapta, iar şoferilor li se cere să facă dovada ieşirii în trafic.

La rândul său, premierul italian a anunţat o nouă serie de măsuri menite să salveze ce se mai poate salva, în provincia Lombardia. Oficialul a spus că toate fabricile care nu produc bunuri esenţiale vor fi închise.

Rămân deschise supermarketurile, farmaciile, băncile, oficiile poştale. De asemenea, nu se opresc serviciile legate de transport public şi de distribuire a alimentelor şi a altor produse esenţiale.

SUA, printre țările grav afectate

 

Oraşul care nu doarme niciodată, New York, este aproape paralizat. În întreg statul sunt peste 4.500 de cazuri de infectare, cele mai multe de la nivel federal.

Virusul a ucis cel puţin 15 locuitori ai metropolei, iar oamenii învaţă să se adapteze noilor condiţii. Pe plan naţional, COVID-19 se răspândeşte cu o viteză care i-a luat prin surprindere pe oficiali.

Bilanţul total indică mai mult de 400 de persoane decedate şi peste 32 de mii infectate.

COVID-19 îşi continua răspândirea în Statele Unite într-un mod agresiv, în special în marile oraşe. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut rapid, la fel şi cel al deceselor la nivel federal.

Între timp, în pofida criticilor insistente cu privire la lipsa unei testări agresive, responsabilii din sănătate par să fi relaxat şi mai mult strategia. Nu neapărat din convingere, ci de nevoie. Celebrul doctor Anthony Fauci, cel care coordonează strategia medicală americană, vine cu o nouă teorie.

În New York şi Los Angeles, oficialii din sănătate le recomanda medicilor să evite pe cât posibil testarea, cu excepţia cazurilor în care rezultatul ar schimba semnificativ tratamentul.

Preşedintele Donald Trump, a cărui familie are afaceri în domeniul hotelurilor, are un discurs oficial de compasiune faţă de angajaţii din America, relatează CNN. Potrivit Uniunii hotelierilor din Statele Unite, Hotelul Trump din Washington a trimis acasă 160 dintre cei 174 de angajaţi, Iar rata de ocupare a hotelurilor sale este de 5%. CNN a precizat că Organizaţia Trump a refuzat să comenteze informaţia.

Pe de altă parte, două tinere din New York au avut o ceremonie de cununie ieşită din comun. Pentru că ofiţerul stării civile era izolat la domiciliu, ceremonia s-a desfăşurat în stradă, iar oficialul a strigăt de la geamul său, de la etajul 4, formula de căsătorie. Răspunsul a venit de jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here