Pandemia Covid-19 pe glob. Situaţia duminică, 15 martie. LIVE UPDATE

La nivel mondial continuă să se ia măsuri pentru a opri răspândirea virusului COVID-19.

Franţa pune, mai nou, lacătul pe uşa barurilor, restaurantelor şi anumitor magazine.

În Italia, guvernul a făcut un nou apel către populaţie, cerându-le oamenilor să stea cât mai mult timp izolaţi în case.

În Peninsulă, cel mai recent bilanţ indică peste 1.440 de morţi si mai mult de 21 de mii de îmbolnăviri.

Aflată în stare de urgenţă, America a suspendat de sâmbătă toate zborurile care vin din Marea Britanie şi Irlanda. Asta după ce zilele trecute Donald Trump a anunţat că interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a celor care vin din cele 26 de ţări europene membre ale spaţiului Schengen.

În expectativă sunt ș italienii. Pentru că toată țara e în carantină, trebuie să rămână în case până pe 3 aprilie. Pot ieși doar pentru a se duce la lucru, la spital și pentru a-și cumpăra de mâncare.

Melissa Bell, corespondent CNN„Priviți Scările Spaniole din Roma așa cum probabil nu le veți mai vedea vreodată. Roma este literalmente un oraș-fantomă și toată lumea urmărește cu sufletul la gură evoluția cifrelor, mai ales că această țară încă nu reușește să controleze această epidemie. Numărul cazurilor infectate crește zilnic. Potrivit informațiilor pe care le-am aflat, în regiunea din nordul Lombardiei, unde a fost focarul cel mai acut, început în orașul Codogno, unde a apărut primul pacient, cel care guvernează regiunea Lombardia ne-a spus că acolo rata îmbolnăvirilor a început să scadă. Așadar, carantina strictă instituită din prima fază pare să dea rezultate.”

În schimb, în Franța situația escaladează. Premierul a ordonat închiderea tuturor barurilor, restaurantelor, cinematografelor și magazinelor neesențiale, însă alegerile municipale care au loc duminică în Paris se vor desfășura conform programului stabilit, dar cu măsuri extra de precauție.

Președinta unei secții de votare„Când alegătorii vor ajunge în acest punct aflat la intrarea în secția de votare, vor fi într-o zonă sigură, care a fost dezinfectată în prealabil. Aceasta înseamnă că toate pardoselile, toate pânzele (care acoperă cabinele de vot), cu alte cuvinte toate suprafețele au fost dezinfectate cu un anumit produs. Alegătorii vor veni aici și își vor dezinfecta mâinile.”

Aflat în izolare după ce soția sa a fost testată pozitiv de noul coronavirus, premierul Canadei continuă să transmită mesaje de încurajare.

Justin Trudeau, premierul Canadei„Știu că sunteți îngrijorați. Sunteți îngrijorați în legătură cu sănătatea voastră, cu sănătatea celor apropiați, în legătură cu slujbele, economiile ori chiriile voastre, în legătură cu copiii care stau acasă. Știu că vă frământa incertitudinile despre economia globală. Măsurile luate pentru a vă proteja sănătatea au impact economic, dar la fel de adevărat este că suntem în situația fericită de a dispune de pârghii fiscale semnificative pentru a vă sprijini.”

Frederik Pleitgen, Corespondent CNN: „Guvernul german “scoate bazooka” la înaintare, după cum s-a exprimat ministrul de Finanțe, pentru a contracara impactul economic al crizei provocate de coronavirus. Guvernul este dispus să ofere linii de creditare companiilor germane care au necazuri de până la o jumătate de trillion de euro și chiar mai mult dacă este nevoie. Unul dintre principalele programe pe care le instituie guvernul german în asemenea situații este cel numit “program scurt de lucru”, adică le permite angajaților să muncească mai puțin, angajatorii îi plătesc pentru munca prestată, iar guvernul completează diferența. Mai mult decât atât, guvernul german este dispus să garanteze împrumuturi și chiar să ofere reduceri fiscale companiilor care au probleme.”

Premierul elen a ordonat închiderea plajelor, după ce mii greci au ignorat apelul de a rămâne în case

Mii de greci, încurajaţi de vremea caldă de sâmbătă, s-au adunat în număr mare pe plaje, sfidând autorităţile care au cerut ca oamenii să rămână acasă pentru a preveni răspândirea coronavirusului, scrie Greek Reporter.

Pe o plajă la Asteras Vouliagmeni, la sud de Atena, agenţii de pază au întors oamenii din drum din cauza supraaglomerării.

Sâmbătă seara, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ordonat autorităţilor să închidă toate plajele şi staţiunile de schi.

“Tocmai am ordonat ca toate plajele şi staţiunile de schi să fie închise mâine. Situaţia este gravă şi necesită ca toată lumea să acţioneze cu responsabilitate. Trebuie să evităm locurile publice cu prea multe persoane”, a scris premierul într-un mesaj pe Twitter.

Anterior, autorităţile medicale au anunţat că alte două persoane au murit din cauza coronavirusului, ceea ce a crescut la trei bilanţul deceselor în ţară. Ambii pacienţi decedaţi aveau probleme grave de sănătate pre-existente, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Totalul îmbolnăvirilor a ajuns la 228, sâmbătă fiind înregistrate 38 de cazuri noi.

Câte cazuri sunt până acum în lume

Aproape 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în întreaga lume, cu un total de 142.539 de cazuri confirmate, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform EFE.

Dintre cele 9.769 de cazuri noi, aproape 7.000 au fost înregistrate în ţări din Europa, în timp ce în China au fost doar 18 cazuri, potrivit raportului zilnic al OMS.

Numărul deceselor de COVID-19 în lume este 5.393, iar dintre acestea 438 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, transmite Agerpres.

Italia a rămas cel mai grav afectată în ultimele zile, cu 2.547 de cazuri noi şi 252 de decese, în timp ce în Spania situaţia a continuat să se agraveze cu 1.266 de persoane contaminate şi 120 de decese.

În Italia, numărul total de pacienţi cu COVID-19 este de 17.660, iar în Spania 4.231, ceea ce o face a doua ţară europeană cu cea mai mare rată de contagiune.

În lume, Iranul este locul în care coronovirusul se răspândeşte cel mai rapid cu 1.289 de cazuri şi 514 decese.

În Asia, situaţia se îmbunătăţeşte, deoarece pe lângă China, şi Coreea de Sud are cifre îmbucurătoare: doar 107 cazuri şi 6 decese în ultimele 24 de ore.

Treisprezece noi ţări au anunţat cazuri de infectare, totalizând 135 de ţări sau teritorii afectate.

Albania și-a închis frontierele şi intră în carantină

 

Albania a intrat în carantină de la miezul nopţii, a anunţat sâmbătă premierul Edi Rama, în pofida faptul că, până în prezent, au fost confirmate numai 38 de cazuri de coronavirus şi un deces în această ţară, informează EFE.

Guvernul albanez a decis să ia această măsură drastică la cinci zile după confirmarea primului caz de îmbolnăvire, din cauza lipsei de paturi de spital şi a conştiinţei civice, precum şi pe fondul relaţiilor strânse pe care Albania le are cu Italia, unde trăiesc legal circa 440.000 de imigranţi albanezi.

Începând cu ora locală 00:00 (23:00 GMT), frontierele terestre cu Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord şi Grecia vor fi închise pentru toate autocarele, microbuzele şi automobilele particulare, a anunţat şeful guvernului.

“Frontiera se va menţine deschisă doar pentru transportul mărfurilor”, a adăugat Rama.

Încă de vineri a fost interzisă circulaţia vehiculelor, cu excepţia celor care au autorizaţie din partea poliţiei, în cele mai importante şase districte din ţară, inclusiv în capitala Tirana.

Agenţi de poliţie sprijiniţi de armată au fost desfăşuraţi pe străzile principalelor oraşe din ţară pentru a controla respectarea dispoziţiilor de către şoferi. Cei descoperiţi că nu au dreptul să circule, rămân fără permisul auto.

Rama rămâne la domiciliu, de unde a transmis sâmbătă o înregistrare video în care a avertizat că se aşteaptă ca numărul contagierilor cu coronavirus să crească în următoarele două săptămâni şi că “ce-i mai rău abia acum urmează”.

“Nu este momentul să încercăm să convingem (oamenii), ci să luăm măsuri”, a insistat Rama, care a adăugat că această luptă împotriva unui duşman invizibil se va câştiga doar prin ordine şi disciplină.

În această ţară cu 2,8 milioane de locuitori sunt disponibile 5.000 de paturi în spitale, din care în Clinica de Boli Infecţioase din Tirana sunt doar 120, unde se află internaţi 12 din cei 33 de bolnavi, doi dintre ei la terapie intensivă.

Sâmbăta aceasta a fost îngrădită şi circulaţia în parcuri şi zone deschise urbane. În plus, de luni va fi paralizată şi circulaţia pe principalele rute naţionale. Din 11 martie, barurile şi restaurantele au fost închise. Excepţie o fac magazinele alimentare, brutăriile şi farmaciile.

Toate evenimentele sportive, culturale şi religioase au fost anulate.

Boala a ajuns în Albania din Italia. În ultimele două săptămâni şi până joi, când toate zborurile care făceau legătura dintre cele două ţări au fost anulate, circa 27.000 de persoane care veneau din Italia au intrat în Albania.

Guvernul albanez a impus autoizolarea şi autorităţile aplică o amendă de 5.000 de euro oricărei persoane care încalcă regulile şi iese din casă.

50 de decese şi peste 2.400 de cazuri de îmbolnăvire în Statele Unite

 

În Statele Unite coronavirusul a provocat 50 de decese şi peste 2.400 de cazuri de contagiune, conform datelor centralizate de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) de la autorităţile locale, de stat şi guvernamentale, relatează AFP.

Ultimul deces – o femeie în vârstă de 82 de ani – a avut loc în statul New York, unde sunt înregistrate 524 cazuri de coronavirus.

Aproape toate statele, cu excepţia Virginiei de Vest, au înregistrat cel puţin un caz de infecţie cu COVID-19, conform datelor oficiale.

Această situaţie l-a determinat pe preşedintele SUA, Donald Trump, să declare, vineri, urgenţă naţională din cauza coronavirusului, măsură ce va permite deblocarea a până la 50.000 de milioane de dolari fonduri federale pentru a ajuta statele şi localităţile din ţară să combată boala.

Norvegia a decis închiderea porturilor şi aeroporturilor

 

Norvegia a anunţat sâmbătă că îşi va închide porturile şi aeroporturile şi va întări controalele la frontieră începând de luni, rezervându-şi dreptul de a interzice intrarea pe teritoriul său din cauza epidemiei de Covid-19, relatează AFP.

″Facem acest lucru pentru a ne proteja de epidemie″⁣, a declarat premierul norvegian Erna Solberg. ″⁣Acest lucru implică practic faptul că nimeni nu poate intra în Norvegia, adică putem să nu permitem intrarea oamenilor care ajung la graniţă,dacă nu au un motiv special pentru a veni aici″⁣, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here