LIVE UPDATE. 50 de cazuri de infectare cu coronavirus, confirmate în România

În vreme ce vorbim oficial despre o pandemie globală de coronavirus, iar Italia ia măsuri drastice și va avea deschise doar farmaciile și supermarketurile, în România statisticile legate de numărul de oameni infectaţi se modifică de la o oră la alta.

Desfășurarea evenimentelor de joi:

UPDATE 18:25 A fost confirmat al 50-lea caz de coronavirus în România. Este vorba despre o femeie de 54 de ani din Neamț. Este internată la Spitalul Roman din 11 martie cu tuse, febră, faringită. În data de 01.03.2020 s-a întors din Italia, din zonă neafectată.

UPDATE ora 17:30 – GCS: 1.556 de persoane se află în carantină şi 13.646 în izolare

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat joi 1.556 de persoane sunt în carantină instituţionalizată şi 13.646 în izolare la domiciliu.

„Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.556 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID-19 (coronavirus). Alte 13.646 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.921 teste. Dintre acestea, 1.873 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele actualizate nu sunt infectate cu COVID-19”, informează GSC.

Potrivit CGS, șase dintre persoanele care au fost confirmate cu coronavirus sunt declarate vindecate.

Persoanele confirmate cu COVID-19 sunt internate în spitale din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Timiş şi Dolj.

Până în prezent au fost înregistrate 28 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor şi două dosare privind infracţiunea de comunicare de informaţii false.

Totodată, direcţiile de sănătate publică au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 300.000 de lei, la nivel naţional, pentru persoanele care nu au respectat măsura auto-izolării la domiciliu.

UPDATE ora 17.00 – Încă un caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat, joi, în România, bilanțul ajungând la 49 de persoane.

Este vorba despre o femeie, de 45 de ani, venită din Italia, aflată în carantină în Arad.

UPDATE ora 14.00. Pe de altă parte, în largul portului Constanța, două nave cargo venite din Spania și Italia sunt în carantină.

Direcția de Sănătate Publică i-a verificat deja pe membrii echipajului de pe vasul spaniol, care vor rămâne izolați 14 zile. Până acum, 7 din românii infectați s-au vindecat de Covid-19.

 UPDATE ora 10.00. Încă două cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, la București. Este vorba despre două persoane care au intrat în contact indirect cu bolnavul de la Spitalul Gerota din Capitală.

Cazul 48 de îmbolnăvire cu coronavirus este cel al unei tinere de 20 de ani, din Capitală.

Până astăzi, 12 martie, la nivel național au fost confirmate 48 de cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 48 de cetățeni care au contactat virusul, 6 au fost declarați vindecați și au fost externați.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.450 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.878 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.
UPDATE ora 9.30. Șase paramedici SMURD pompieri care au intrat ieri în contact cu persoane suspecte de coronavirus au intrat în carantină.

Capitala rămâne cea mai afectată zonă din ţară, dar şi în alte judeţe apar cazuri noi. La Constanţa, azi-noapte, a fost diagnosticat primul pacient din judeţ cu COVID-19 – un bărbat care lucrează la spitalul judeţean şi care nu a călătorit în zone de risc.

Dintre cei suspecţi, în Buzău, un bărbat care s-a întors cu autocarul din Germania, şi a călătorit o vreme alături de câţiva italieni, a fost dus preventiv cu izoletă la spitalul de boi infecţioase pentru analize. Omul aşteaptă în carantină rezultatul testelor.

Bărbatul de 52 de ani nu ar fi ieșit din țară

Bărbatul de 52 de ani, asistent șef la Spitalul Județean din Constanța, nu ar fi ieșit din țară. El se află în concediu de câteva zile și se prezentase de mai multe ori la spital, pentru investigații la plămâni. Doar că autoritățile nu au reușit să identifice de unde a luat virusul. În ultimele zile, bărbatul a fost plecat din oraș, dar a fost și la muncă.

George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța: „A fost plecat din județ în Piatra Neamț. În data de 2 martie, pacientul a fost în concediu de odihnă, pe data de 3-4 martie a fost la locul de muncă. Din datele pe care le avem, nu a fost stabilit nici un fel de contact cu persoane care să vină din zonele carantinate din Italia, nu a fost plecat din țară, nu a călătorit în țări cu posibil risc”.

La spitalul județean din Constanța au fost luate măsuri.

Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean de urgență Constanța: „Vom continua cu aceste măsuri de dezinfecție pe secțiile afectate. Se fac listele cu pacienții și personalul, în special cu care a fost în contact, astfel încât aceștia să poată să fie testați”.

Cazuri noi, în alte județe din țară

Cazuri noi au apărut și în alte județe din țară. La Arad, ieri, cinci bărbați care se aflau în carantină pentru că s-au întors din Italia pe 9 martie au fost testați pozitiv cu noul virus. Și la Iași au fost cazuri: un tânăr de 20 de ani, întors din Italia, un polițist de frontieră și un bărbat care a fost în excursie la Veneția, dar care la întoarcerea în țară a omis să spună adevărul.

Lucian Indrei, director DSP Iași: „Din datele noastre nu există în evidență și colegii ne-au comunicat că aceștia nu au o fișa, ceea ce înseamnă că a omis să declare”.

Capitala, cea mai afectată zonă

 

Capitala rămâne în continuare zona cea mai afectată de coronavirus din țară, iar numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID 19, care au intrat în contact cu fostul polițist internat la spitalul Dimitrie Gerota, a crescut. După testarea pozitivă a câtorva persoane din familia sa și a unui medic care l-a îngrijit, un alt bărbat din București, de 56 de ani, s-a prezentat la spital cu probleme respiratorii grave și a fost consultat la urgențe majore. Însă abia după câteva ore le-a spus medicilor că a intrat în contact cu fostul ofițer.

Imediat ce suspectul a fost preluat de la spitalul Universitar, întreaga unitate de primiri urgențe a fost dezinfectată, iar managerul unitățîi sanitare spune că doctorii care au intrat în contact cu bărbatul diagnostigat cu noul virus au purtat echipament de protecție.

Pe numele fostului polițist, care a ascuns că a fost plecat în Israel, a fost deschis un dosar penal, iar spitalul este acum în carantină.

Raed Arafat: „Referitor la Gerota, a fost introdus în carantină. Nu mai iese nimeni 14 zile, pacienții vor fi îngrijiți și se fac analiele pentru a se asigura că focarul se oprește acolo. Ancheta epidemiologică continuă”.

Inclusiv Serviciul Român de Informații a anunțat oficial că un ofițer al instituției a fost testat pozitiv la COVID-19. În Serviciu, a fost înființată o comisie care va monitoriza măsurile adoptate în vederea limitării răspândirii virusului de către persoanele care au intrat în contact cu bărbatul.

Virusul se răspândește repede

În momentul de față, principalul motiv de îngrijorare îl reprezintă faptul că acest virus se răspândește extrem de repede și poate fi luată ca studiu de caz evoluția situației din Italia. Din 21 februarie, de când a izbucnit criza în Peninsulă, cu 20 de cazuri, s-a ajuns, în mai puțin de trei săptămâni, la peste 10.000 de îmbolnăviri. Acest grafic seamnă izbitor de tare cu cel care ne arată evoluția cazurilor din China. Iată-l.

În România, de la un caz pe 26 februarie, sunt peste 47 de cazuri astăzi, după două săptămâni.

Primul caz a fost semnalat în Gorj, la un tânăr care a intrat în contact cu un italian infectat. Se întâmpla pe 26 februarie. Au urmat alte două cazuri cu sursă de infectare din Italia și după aceea prima transmitere locală de la pacientul numărul 2, care a transmis coronavirusul în lanț la paciențîi 4, 5, 7 și 11. Au mai fost alte cazuri izolate peste tot prin țară. Specialiștii vorbesc de răspândire exponențială dacă nu se iau măsurile necesare de prevenire, iar asta înseamnă că fiecare dintre cei șase infectați de pacientul inițial ar putea infecta la rândul lor câte alți 6 și tot așa.

Raed Arafat: „La momentul în care începe transmiterea și nu mai știm de unde vine și oamenii iau boala unul de la celălat, atunci avem o problemă cu transmitere generalizată. Să întelega lumea că situația poate fi sub control prin controlul contacților. La un moment este posibil să fie foarte greu să se mai facă așa, cum s-a întâmplat și în celelte țări”.

În frunte cu președintele Klaus Iohannis, autoritățile fac în continuare apel la calm.

Klaus Iohannis: „La noi, până acum avem noroc și cei găsiți cu coronavirus au o stare generală mai bună decât se așteptau unii – Repet, nu putem să lăsăm totul în seama autorităților, trebuie să acționăm responsabil, să evităm panica”.

Pe de altă parte, în largul portului Constanța, două nave cargo, venite din Spania și Italia, sunt în carantină. DSP i-a verificat deja pe membrii echipajului de pe vasul spaniol care vor rămâne izolați 14 zile.

Până acum, șapte dintre românii infectăți s-au vindecat de COVID 19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here