Cum a evoluat situația de la primul pacient

LIVE UPDATE. Încă două cazuri confirmate de Covid-19, în București. Cum a evoluat situația de la primul pacient

 

În vreme ce vorbim oficial despre o pandemie globală de coronavirus, iar Italia ia măsuri drastice și va avea deschise doar farmaciile și supermarketurile, în România statisticile legate de numărul de oameni infectaţi se modifică de la o oră la alta.

UPDATE ora 10.00. Încă două cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, la București. Este vorba despre două persoane care au intrat în contact indirect cu bolnavul de la Spitalul Gerota din Capitală.

Cazul 48 de îmbolnăvire cu coronavirus este cel al unei tinere de 20 de ani, din Capitală.

Până astăzi, 12 martie, la nivel național au fost confirmate 48 de cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 48 de cetățeni care au contactat virusul, 6 au fost declarați vindecați și au fost externați.

 

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.450 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.878 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.
UPDATE ora 9.30. Șase paramedici SMURD pompieri care au intrat ieri în contact cu persoane suspecte de coronavirus au intrat în carantină.

Sunt 49 de cazuri confirmate, dintre care nouă au fost anunțate aseară, în doar patru ore. Fiecare pacient a intrat în contact cu alţi bolnavi ori a călătorit în zone de carantină.

Capitala rămâne cea mai afectată zonă din ţară, dar şi în alte judeţe apar cazuri noi. La Constanţa, azi-noapte, a fost diagnosticat primul pacient din judeţ cu COVID-19 – un bărbat care lucrează la spitalul judeţean şi care nu a călătorit în zone de risc.

Dacă se cunoaşte sursa îmbolnăvirii, situaţia poate fi ţinută sub control, cel puțin deocamdată, spun autorităţile. Este esențial însă că oamenii să fie sinceri atunci când ajung la spital.

Bărbatul de 52 de ani nu ar fi ieșit din țară

Bărbatul de 52 de ani, asistent șef la Spitalul Județean din Constanța, nu ar fi ieșit din țară. El se află în concediu de câteva zile și se prezentase de mai multe ori la spital, pentru investigații la plămâni. Doar că autoritățile nu au reușit să identifice de unde a luat virusul. În ultimele zile, bărbatul a fost plecat din oraș, dar a fost și la muncă.

George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța: „A fost plecat din județ în Piatra Neamț. În data de 2 martie, pacientul a fost în concediu de odihnă, pe data de 3-4 martie a fost la locul de muncă. Din datele pe care le avem, nu a fost stabilit nici un fel de contact cu persoane care să vină din zonele carantinate din Italia, nu a fost plecat din țară, nu a călătorit în țări cu posibil risc”.

La spitalul județean din Constanța au fost luate măsuri.

Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean de urgență Constanța: „Vom continua cu aceste măsuri de dezinfecție pe secțiile afectate. Se fac listele cu pacienții și personalul, în special cu care a fost în contact, astfel încât aceștia să poată să fie testați”.

Cazuri noi, în alte județe din țară

Cazuri noi au apărut și în alte județe din țară. La Arad, ieri, cinci bărbați care se aflau în carantină pentru că s-au întors din Italia pe 9 martie au fost testați pozitiv cu noul virus. Și la Iași au fost cazuri: un tânăr de 20 de ani, întors din Italia, un polițist de frontieră și un bărbat care a fost în excursie la Veneția, dar care la întoarcerea în țară a omis să spună adevărul.

Lucian Indrei, director DSP Iași: „Din datele noastre nu există în evidență și colegii ne-au comunicat că aceștia nu au o fișa, ceea ce înseamnă că a omis să declare”.

Capitala, cea mai afectată zonă

 

Capitala rămâne în continuare zona cea mai afectată de coronavirus din țară, iar numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID 19, care au intrat în contact cu fostul polițist internat la spitalul Dimitrie Gerota, a crescut. După testarea pozitivă a câtorva persoane din familia sa și a unui medic care l-a îngrijit, un alt bărbat din București, de 56 de ani, s-a prezentat la spital cu probleme respiratorii grave și a fost consultat la urgențe majore. Însă abia după câteva ore le-a spus medicilor că a intrat în contact cu fostul ofițer.

Imediat ce suspectul a fost preluat de la spitalul Universitar, întreaga unitate de primiri urgențe a fost dezinfectată, iar managerul unitățîi sanitare spune că doctorii care au intrat în contact cu bărbatul diagnostigat cu noul virus au purtat echipament de protecție.

Pe numele fostului polițist, care a ascuns că a fost plecat în Israel, a fost deschis un dosar penal, iar spitalul este acum în carantină.

Raed Arafat: „Referitor la Gerota, a fost introdus în carantină. Nu mai iese nimeni 14 zile, pacienții vor fi îngrijiți și se fac analiele pentru a se asigura că focarul se oprește acolo. Ancheta epidemiologică continuă”.

Inclusiv Serviciul Român de Informații a anunțat oficial că un ofițer al instituției a fost testat pozitiv la COVID-19. În Serviciu, a fost înființată o comisie care va monitoriza măsurile adoptate în vederea limitării răspândirii virusului de către persoanele care au intrat în contact cu bărbatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here